A türkmén elnök egy terepjáróban, az aranyszínű lova mellett lazulva mutatta be a növényt, amivel megvédi a népét

Türkmenisztánban hivatalosan nem jelent meg az új koronavírus – ahogy Észak-Koreában és Szíriában sem –, és ez ugyan el is képzelhető az elzárt diktatúráról, ugyanakkor a hivatalos adatok nem feltétlenül megbízhatók. A hivatalos kormányzati oldalakon március 5. óta egyszer sem említették a Covid-19-et.

Gurbanguly Berdimuhamedow elnök március 13-án egy kormányülésen általánosságban arról beszélt, hogy milyen pozitív hatásai vannak a szíriai rutafűnek (Peganum harmala): bár a Covid-19-ről nem beszélt, elmondta, hogy a növényt meggyújtva ki lehet füstölni az otthonunkat, és ezzel megakadályozhatjuk mindenféle fertőző betegség terjedését – írja az Eurasianet.

Az erről szóló videóban a növényről magyarázó elnök mellett egy mameluk jegyzetel a Kara-kumban, majd a vezető egy terepjáróban ülve, az aranyozott aranyszínű akhal teke lova mellett lazul, végül egy asszony füstöl egy hatalmasat:

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér