Észak-Macedónia hamarosan a NATO tagja lehet

külföld
2020 március 21., 06:03

Észak-Macedónia hamarosan az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) harmincadik tagjává válhat, Sztevo Pendarovszki államfő aláírta a csatlakozási dokumentumot.

Az észak-macedón védelmi miniszter, Radmila Sekerinska és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy brüsszeli rendezvényen 2020 februárjában
photo_camera Az észak-macedón védelmi miniszter, Radmila Sekerinska és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy brüsszeli rendezvényen 2020 februárjában Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Spanyolország volt az utolsó NATO-tag, amelynek ratifikálnia kellett a Szkopje csatlakozását, ezt a hét elején megtette, péntek este pedig az észak-macedón államfő is aláírta a szükséges dokumentumokat, így minden akadály elhárult a nyugat-balkáni ország NATO-tagsága elől.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a spanyol ratifikációt követően kijelentette: Észak-Macedónia "hamarosan" a katonai szövetség harmincadik tagállama lesz.

Szkopje az euroatlanti integráció érdekében majdnem három évtized után lezárta a Görögországgal folytatott névvitát, nevét Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta. (MTI)