Hatalmasat futottak az interneten, de nem igazak azok a hírek, hogy a hattyúk és delfinek visszatértek Velencébe

külföld
2020 március 21., 05:54

Ahogy terjed a koronavírus-járvány Európában és a világban, úgy jön szembe napról napra egyre több nyomasztó hír az interneten. Ezekkel szemben szinte felüdülést jelent egy-egy pozitív történet a koronavírus által felforgatott világból, mint például hogy az olasz városokba visszatértek az állatok olyan helyekre, ahol eddig nem fordultak elő.

link Forrás

Csakhogy a jelek szerint ezek egy része egyszerűen nem igaz: a héten nagyon nagyot futott a közösségi oldalakon és jó pár híroldalon az a pár fotó, mely szerint a turisták távolléte miatt hattyúk és delfinek bukkantak fel újra Velence csatornahálózatában, 

És mint a National Geographic írja, ez így ebben a formában nem történt meg: a hattyúk eleve rendszeres látogatói a Velence közelében fekvő Burano csatornáinak, míg a delfineket egy szardíniai kikötőben filmezték, több száz kilométerrel odébb. 

link Forrás

Volt amúgy a héten a kínai közösségi oldalakon is egy hasonló, állatos kamu sztori: hogy az emberek otthonmaradása miatt elefántok törtek be egy faluba Jünnan tartományban, és mivel nem volt ott senki, hogy felügyelje őket, megittak egy csomó kukoricabort, majd részegen kiterültek egy teaültetvényre. 

link Forrás

Mint a lap írja, ezek a sztorik is mutatják, hogy mennyire könnyedén tudnak terjedni ilyen válságos időszakokban a hasonló, kicsit jobb kedvet és reményt keltő történetek az interneten. A hattyúk visszatértéről szóló Twitter-poszton már több mint egymillió lájk van, és a National Geographic megkereste a poszt szerzőjét, aki Új-Delhiben él. Elmondta, hogy a fotókat egy közösségi oldalon látta, és úgy döntött, csinál belőlük egy Twitter-posztot, nem tudva, hogy a környéken amúgy is szoktak hattyúk előfordulni. 

Mint fogalmazott, semmiféle kárt vagy megtévesztést nem akart okozni senkinek, és sajnálja, hogy nincs utólagos szerkesztési lehetőség a Twitteren épp az ilyen helyzetek miatt. De letörölni nem akarja a posztot, mivel a csatornák vize most tényleg tisztább szerinte, mint máskor, úgyhogy ennyiben megáll a dolog. 

A koronavírus-járvány nyomán amúgy megjelentek már a kifejezetten ártani szándékozó kamuhírek is, ezekről épp a napokban írtunk hosszabban