Kezébe temette arcát az USA vezető járványügyi szakértője, miközben Trump mellette a deep state-tel viccelődött

külföld
2020 március 21., 08:39

Donald Trump csütörtökön beszélt arról, hogy alapvető változást hozhat a koronavírus elleni harcban egy malária elleni gyógyszer, ugyanakkor pénteken az ország vezető járványügyi szakértője épp Trump jelenlétében hűtötte le a kedélyeket ezzel kapcsolatban egy sajtótájékoztatón, írja az ABC News

Trump korábban arról beszélt, hogy a malária ellen 1944 óta használt vegyület, a klorokin hozhat el áttörést a koronavírus elleni gyógyszer fejlesztésében, de a pénteki tájékoztatón a Nemzeti Allergiaügyi és Járványügyi Intézet igazgatója, Anthony Fauci arról beszélt, hogy a klorokin hatékonyságáról szóló felvetések maximum anekdotikus bizonyítékok, és sosem végeztek ezzel kapcsolatban ellenőrzött klinikai vizsgálatot, így ezzel kapcsolatban nem lehet semmit határozottan kijelenteni. 

link Forrás

Trump ekkor átvette a szót, és közölte, hogy meglátjuk, hamarosan meg fogjuk tudni, mi a helyzet. Majd megismételte, hogy a gyógyszer egy  “game changer” lehet, és több millió egységnyit rendeltek belőle.

Arra a kérdésre, hogy nem támaszt-e hamis reményt ezzel az emberekben, Trump elmondta, hogy nem: vagy működni fog, vagy nem, de neki jó előérzete van. 

A klorokin hatékonyságával kapcsolatban amúgy várhatóan hamarosan tényleg indulnak klinikai tesztek az Egyesült Államokban, de az FDA már jelezte, hogy előbb vizsgálni akarják a hatását, mielőtt bárkinek javasolnák, azt pedig nem szeretnék, hogy az orvosok egy olyan szerre pazarolják az értékes idejüket, ami lehet, hogy nem is működik. 

Fauci még egy dologban ellentmondott az amerikai elnöknek: Trump korábban arról beszélt, hogy bárki, aki tesztelni akarná magát a koronavírusra, meg tudja ezt tenni. Annak ellenére mondta ezt, hogy az amerikai sajtóban rengeteg beszámoló van arról, hogy nem végeznek elegendő tesztet az országban. Fauci is arról beszélt, hogy az elmúlt napokban, miután a magánszektor is érdemben beszállt a tesztelési piacra, megugrott a tesztelések száma, de arról még nincs szó, hogy már mindenki számára hozzáférhető lenne ez a lehetőség. 

Fauci és Trump egyetértettek abban, hogy most nincs szükség arra, hogy azokat teszteljék, akik nem mutatnak tüneteket, és hogy a közösségek tesztek nélkül is sokat tehetnek a vírus megfékezéséért, elsősorban a társas érintkezések limitálásával. 

A sajtótájékoztató egy sokat idézett pontja lett, amikor Mike Pompeo külügyminisztert felkonferálva Trump eljátszott kedvelt szóviccével, a state department (külügyminisztérium) nevét átalakítva deep state department-re. Érdemes nézni közben Fauci arcát, illetve kézmozdulatát:

link Forrás

Tette ezt annak ellenére, hogy most a járványügyi szakemberek kifejezetten nem ajánlják, hogy kezünkkel megérintsük az arcunkat.