Kocsis Máté szerint 8 nappal később akkor is megszavazzák a felhatalmazási törvényt, ha hétfőn nem lesz meg a négyötöd a parlamentben

politika
2020 március 21., 13:04

A Fidesz frakcióvezetője pénteken a Hír Tv-n beszélt arról a most benyújtott törvényjavaslatról, ami pontosan meg nem határozott ideig meghosszabbítaná a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet. A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet ugyanis csak 15 napig érvényes, ezért most a parlamentnek meg kellene újabb felhatalmazást adnia. De hogy a veszélyhelyzet meddig tartana, azt a kormány mondhatná meg. A parlament legközelebb hétfőn ül össze, és erről a törvényjavaslatról csak akkor dönthet már kedden, ha eltérnek a házszabálytól, amihez a  jelen lévő parlamenti képviselők négyötödének támogatása kell. 

Kocsis Máté azt mondta, hogy mivel a mostani veszélyhelyzet március 26-án lejár, ezért jövő kedden már dönteni kell a meghosszabbításáról. Hozzátette, hogy ha a parlament normál menetrendben fogadná el ezt a törvényt, akkor ez nyilván nem valósulhatna meg március 26-áig, ezért akarnak eltérni a házszabálytól, amihez viszont négyötöd kell. 

De ha ez a négyötödös támogatás nem lesz meg, akkor Kocsis Máté hétfőn kezdeményezni fogja a koronavírus-törvény sürgősségi tárgyalását, ami legalább nyolc napig tart, ami után március 31-én kétharmaddal megszavazhatják. Így viszont lenne pár nap, amikor megszűnne a veszélyhelyzet, bár Kocsis szerint ezt a kormány akár még egyszer meghirdethetné.

Akkor is el fogjuk fogadni a koronavírus-törvényt, csak lesz egy pár nap, ami ilyen szempontból jogvitás lehet” 

- jegyezte meg Kocsis Máté. Egyébként szerinte „az ellenzék megértette azt, hogy ez most nem a politikai viták ideje, hanem cselekedni kell, mert emberéletekről lesz szó”. 

A törvény a veszélyhelyzet meghosszabbítása mellett arról is szól, hogy ebben az időszakban nem kell összehívni a parlamentet, ha a járvány terjedése miatt nem észszerű, az önkormányzati testületeket nem lehetne feloszlatni, az időközi választásokat vagy a népszavazásokat nem lehetne megtartani, a járványügyi intézkedések akadályozásáért börtön járna, valamint a rémhírterjesztést is szigorúbban büntetnék.