Franciaországban meghalt egy koronavírussal fertőzött orvos

Meghalt egy koronavírussal fertőzött orvos Franciaországban - jelentette be vasárnap Olivier Véran egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy ez az első haláleset az egészségügyi dolgozók körében. A tárcavezető az orvosi titoktartási kötelezettségre és az orvos családjára hivatkozva nem kívánt pontosabb információkkal szolgálni az elhunyt személyéről, de az AFP-nek hivatalos források megerősítették, hogy a Párizstól északra található Oise megye egyik mentőorvosáról van szó. Ez a terület volt a koronavírus-járvány egyik első gócpontja az országban. 

Az orvos az észak-franciaországi Lille egyetemi kórházában halt meg szombaton. Fia vasárnap nyilatkozott a Le Parisiennek: 

„Apám feláldozta magát. Nyugdíjas volt már. Nem kellett volna dolgoznia, de bejárt, mert mindig segíteni akart a túlterhelt kollegáinak. Azért dolgozott, mert szerette, amit csinált, ez volt az élete. Igazságtalan, ami történt. Szomorúak vagyunk és dühösek.” 

Ez az egyik gyerekének a posztja:

A néhány hónappal ezelőtt még neurológusként praktizáló egészségügyi miniszter elismerte, hogy az orvostársadalom „nagyon nagy árat fizet most”, és kifejezte elismerését valamennyi orvos, ápoló, tűzoltó, és az emberek mentésében részvevők rendkívüli bátorsága iránt. 

Franciaországban napok óta polémia folyik a védőfelszerelések hiányáról az egészségügyben. Ennek kapcsán a miniszter elmondta: „azt tudjuk, hogy a megfertőződött egészségügyi dolgozók többsége nem a kórházi munkája közben kapja el a betegséget, hanem azon kívül”. Hangsúlyozva, hogy a munkájuk miatt mégiscsak ők vannak a legszorosabb kapcsolatban a betegekkel, és hogy számukra teljesen elengedhetetlen a védőfelszerelés, 

a miniszter elismerte, hogy több megfertőződés is történt olyan orvosok és ápolók körében, akik munkavégzés közben egyébként viseltek egészségügyi maszkot. 

A koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Franciaországban a szombat esti hivatalos adatok szerint 562-re emelkedett, ami 112-vel több, mint az előző nap, a kórházban ápolt betegek száma pedig 6172, közülük több mint 1500-an vannak intenzív osztályokon. 

A leginkább leterhelt keleti országrészből a súlyos, de stabil állapotban lévő fertőzötteket a hadsereg gépei egymás után szállítják át katonai kórházakba az ország más régióiba, és a határos Németország is jelezte, hogy fogad súlyos betegeket Franciaországból. 

A kihalt Place du Tertre a Montmartre-onFotó: LIONEL BONAVENTURE/AFP

A kormány - miközben megszigorította országszerte a kijárási korlátozások ellenőrzését, és a szakemberek véleményét kérte a drasztikus intézkedések esetleges meghosszabbítását illetően - 250 millió védőmaszkot rendelt az egészségügyben dolgozók készlethiányának enyhítésére. Az egészségügyi miniszter jelezte, hogy jelenleg 86 millió maszk áll az állam rendelkezésére, amelyekből hetente mintegy 24 millió maszkot használnak fel az egészségügyben és más területen dolgozók. A kormány ezért több mint 250 millió maszkra adott rendelést szombaton. 

A tárcavezető szerint jóllehet, a diagnosztizált fertőzöttek száma szombaton 14 500 volt, a valós szám 30 és 90 ezer közé tehető, miután sok betegnek egyáltalán nincsenek tünetei. (via MTI, a címlapi kép az AFP-től, rajta francia orvosok tolnak egy beteget a mentőhelikopter felé.)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér