„Ha megtudom, hogy valaki szeretne érettségi partit szervezni, lángszóróval küldjük a csendőrséget”

Egészségügy
2020 március 22., 15:20

A Newjság című szarvasi online lap hétvégi sikercikke jól pédázza, hogy milyen sokat tehetnek hozzá a járvány elleni védekezéshez azok a magyarok, akik olyan helyen élnek a világban, ahol a járvány előrébb jár. Főleg, ha a tapasztalataikat a helyi közösségükkel osztják meg, ahol az ilyesminek komoly hatása lehet.

A Newjság ugyanis leközölte egy olyan helyi származású férfi üzenetét, akinek a szülei köztiszteletben álló szarvasi lakosok, és aki Olaszországban dolgozik és ott került házi karanténba két héttel ezelőtt. A szombaton publikált poszt akkorát robbant, hogy a Newjság szervere majdnem lerohadt a váratlan terhelés alatt. Babák Zoltán felelős szerkesztő a 444-nek elmesélte, hogy eddig 35 ezren olvasták a cikket. Szarvas lakossága ennek a fele és bár nyilván az ország és a világ minden részén osztogatták azt, először helyben volt nagy hatása.

A 14 napja otthoni karanténban élő férfi először arról mesél, hogy milyen a mindennapi élet a lakhelyén, a fél Magyarországnyi lakosságú, dél-olasz Campania tartományban, aminek Nápoly a legnagyobb városa.

A lakhelyüket alaphelyzetben tilos elhagyni, három kivétellel: orvos, élelmiszer-bevásárlás és munka miatt. De ezen a téren is szigorú korlátozások vannak. Autóban vagy motoron csak egyedül szabad utazni. Eleve csak úgy hagyhatják el az otthonukat, ha előre kitöltenek egy kormányzati honlapról letöltött űrlapot az úticéljukkal, címükkel, telefonszámukkal. Ellenőrzéskor a csendőrök elkérik ezt a papírt, ami arra kell nekik, hogy ha az illető később megfertőződne, így is visszafejthető legyen a mozgása. Csak a legrövidebb úton közelíthetik meg az előre leírt úticélt, ha máshol intik le őket, 2-300 euró a büntetés. Az még csak terv ha valaki nem a legközelebbi boltba ment és 3 kilométernél messzebb fogják meg a kiindulási pontjától, elkobozhassák az autóját. Minden ember maszkban vagy bármi más arcot elfedő dologban + kesztyűben jár, a vevőket egyes üzletek bejáratnál külön lefertőtlenítik. 

A poszt hasonlóan hatásos második részében az Olaszországban élő férfi lefordította  Vincenzo De Luca, Campania tartomány kormányzójának pénteki, igen hatásos beszédét. Ami ezzel kezdődik:

“Minél szigorúbbak vagyunk ma, annál rövidebb lesz a vészhelyzet ideje, minél inkább belemerülünk, annál hosszabb ideig tart majd, akár hónapokig. Ha megtudom, hogy valaki szeretne érettségi partit szervezni, lángszóróval küldjük a csendőrséget. Milyen érettségi bulit?? Csináld két, három, négy hónap múlva!”

A lendületes olasz politikus a sok helyen divatos öregezés helyett először a fiatalokhoz fordult:

“Emlékszel, mi történt tíz nappal ezelőtt? Már elkezdtük bezárni a helyiségeket, mégis sok fiatal volt az éjszakai életben. Minden vidám, egymás hegyén hátán, talán ugyanabból a pohárból/üvegből iszogatva. Mindegyik vidáman, „boldogan, nincs holnap” zászlaja alatt. Rendben van. Most azok, akik tíz nappal ezelőtt boldogok szerettek volna lenni, boldogan elmentek a kórházba. És boldogan elküldték a szülőket és a nagyszülőket a kórházba.”

A kormányzó nem kímélte az üdülőhelyekre menekülőket és a templomba járók felelőtleneket sem:

“Campania régió olyan rendeletet javasolt, amelyet még nem fogadtak el nemzeti szinten, ami súlyos hiba. Két hetes erőfeszítést kértünk. És voltak olyan emberek, akik még két hétre sem adják fel a vízparton heverést. Voltak olyanok is, akik oktalanul vallásos ünnepségeket szerveztek több tucatnyi emberrel. Karanténba kellett helyeznünk a tartomány egy részét. Ez nem a vallásos lelkiség, hanem az ostobaság megnyilvánulása. Világos?”

A beszéd további részéből az derül ki, hogy az észak-olasz tartományok, illetve a központi kormány a hétvégére nagyjából ennek a déli tartománynak a szigorúbb elképzeléseit iktatták rendeletbe azzal, hogy leállították a közhivatalok és a nem életfontosságú ipari üzemek működését és megtiltották még a magányos kültéri sportolást is.

A teljes poszt itt olvasható el.