Meghalt ez első koronavírusos román beteg

Tbg
Egészségügy
2020 március 22., 09:27

Meghalt az első COVID-19-ben szenvedő beteg Romániában vasárnap, csaknem egy hónappal azt követően, hogy az országban megjelent a koronavírus.

Az elhunyt egy franciaországi gyógykezelésről március 6-án hazatért, 67 éves, végső fázisban lévő rákbetegről van szó, akinél a dél-romániai Filiasi-ban, március 18-án mutatták ki a koronavírust. A férfi a craiovai járványkórház intenzív osztályán hunyt el.

Romániában a regisztrált fertőzöttek száma 367, miután szombaton 59 új beteget jelentettek.

Romániában is szigorítják az intézkedéseket:

  • Vasárnap 22 órától lezárják határait a külföldiek előtt, az ország területén pedig éjszaka korlátozzák a kijárást.
  • A sürgősségi ellátáson kívül felfüggesztik a fogorvosi rendelők tevékenységét, a bevásárlóközpontokban csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, tisztítók, és állateledel kereskedések tarthatnak nyitva.
  • A papok megtarthatják a miséket és istentiszteleteket az üres templomokban, hogy azokat interneten közvetítsék a híveknek. Házasságkötést, keresztelőt és temetési szertartást is vállalhatnak, de legfeljebb hat ember részvételével.
  • A román külügyminisztérium közölte, 227 Olaszországban rekedt román idénymunkás hazautazását segíteti. Torinóból két charter járat érkezett szombaton Konstancára.