Olasz ápolók: Sírni sincs már időnk

Már egy hete tette közzé figyelemfelhívó videóját az olasz ápolók érdekvédelmi szervezete "Koronavírus, az ápolók felhívása: Kifutunk az időből" címmel, de a közösségi oldalakon csak most kezdik felkapni az olyan fotókat, melyek olasz egészségügyi dolgozókról készültek műszak végén. Az orvosok, ápolók, önkéntesek arca a gyakran 12 órás munkaidő után nagyon keményen néz ki, a védőfelszerelés olyan nyomokat hagy rajtuk, mintha jó alaposan összeverték volna őket. Ilyen fotók pörögnek most Twitteren.

A szövetség (március 15-én publikált) videójához hosszú szöveget írt, melyben arról mesélnek, milyen az élet a koronavírus miatt drámai helyzetben lévő Olaszország kórházaiban. 

"Kifutunk az időből. Nincs több ágy, ahova fektethetnénk az embereket, újra fel kell használnunk a védőfelszereléseket, mert nincs belőlük elég. Állandó veszélyben vagyunk, tudjuk, hogy bármikor megfertőződhetünk, és a fertőzést hazacipelhetjük az otthonainkba. A hosszú műszakok végén már sírni sincs időnk. Látjuk, milyen méltatlan módon halnak meg az emberek. Fáradtak vagyunk, kevesen vagyunk, a kórházban, a környéken is. Magunkra maradtunk" - írják. "Zárjátok magatokra az ajtót. MInden bejáratot zárjatok el a vírus elől. Nem tehetjük meg, hogy ne így cselekedjünk. Kifutunk az időből".

A helyzet nem jobb Nagy-Britanniában sem, tegnap egy londoni önkéntes posztolta, hogy néz ki az arca egy kilencórás műszak után. Ő azt írta, összetörve érzi magát, pedig még csak most kezdődik az egész. "Könyörgöm az embereknek, légyszi, légyszi, tartsátok egymástól a távolságot és válasszátok az önkéntes karantént!"

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér