Spanyolországban már 350 ezer tesztet végeztek, egy nap alatt 3500 fertőzöttet találtak

Spanyolországban több mint 3500 újabb koronavírus-fertőzést igazoltak az elmúlt huszonnégy órában, ezzel az eddig kiszűrt betegek száma meghaladta a 28 500-zat - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap. A betegség halálos áldozatainak száma 394-gyel nőtt egy nap alatt, összesen 1720-an veszítették életüket. A gyógyultak száma is növekedett, már 2575-en épültek fel. 

A fertőzöttek 12 százaléka, 3475 beteg egészségügyi dolgozó

- mondta el Fernando Simón, a spanyol vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója.

Egy virágárus ajándékkal várta a burgosi kórházból kilépő személyzetetFotó: CESAR MANSO/AFP

Naponta 15-20 ezer közötti koronavírus-tesztet végeznek el, de ennek száma emelkedni fog az állam által vásárolt gyorstesztek segítségével, amelyek 20 percen belül mutatnak eredményt. Ezeket elsőként az akut esetek, illetve a veszélyeztetett csoportok, például az idősotthonokban élők szűrésébe, vizsgálatába vonják be - tette hozzá az MTI tudósítása szerint. 

A szaktárca adatai szerint az országban eddig több mint 355 ezer koronavírus-vizsgálatot végeztek el. 

A beszerzett 640 ezer darab gyorsteszt a napokban érkezik meg. Ezen felül vásároltak négy robotkészüléket is, amelyekkel a hagyományos tesztelés napi 80 ezerre növelhető. 

Magyarország 4443 mintavételnél tart, amivel 131 fertőzöttet sikerült kiszűrni, azt pedig továbbra is hiába kérdezzük az operatív törzstől, hogy hány magyar egészségügyi dolgozó fertőződött meg eddig koronás beteg ellátása közben.

(A cím fölötti képen egy frissen felállított madridi szükségkórház, via AFP.)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó