Spanyolországban már 350 ezer tesztet végeztek, egy nap alatt 3500 fertőzöttet találtak

külföld
2020 március 22., 15:45

Spanyolországban több mint 3500 újabb koronavírus-fertőzést igazoltak az elmúlt huszonnégy órában, ezzel az eddig kiszűrt betegek száma meghaladta a 28 500-zat - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap. A betegség halálos áldozatainak száma 394-gyel nőtt egy nap alatt, összesen 1720-an veszítették életüket. A gyógyultak száma is növekedett, már 2575-en épültek fel. 

A fertőzöttek 12 százaléka, 3475 beteg egészségügyi dolgozó

- mondta el Fernando Simón, a spanyol vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója.

Egy virágárus ajándékkal várta a burgosi kórházból kilépő személyzetet
photo_camera Egy virágárus ajándékkal várta a burgosi kórházból kilépő személyzetet Fotó: CESAR MANSO/AFP

Naponta 15-20 ezer közötti koronavírus-tesztet végeznek el, de ennek száma emelkedni fog az állam által vásárolt gyorstesztek segítségével, amelyek 20 percen belül mutatnak eredményt. Ezeket elsőként az akut esetek, illetve a veszélyeztetett csoportok, például az idősotthonokban élők szűrésébe, vizsgálatába vonják be - tette hozzá az MTI tudósítása szerint. 

A szaktárca adatai szerint az országban eddig több mint 355 ezer koronavírus-vizsgálatot végeztek el. 

A beszerzett 640 ezer darab gyorsteszt a napokban érkezik meg. Ezen felül vásároltak négy robotkészüléket is, amelyekkel a hagyományos tesztelés napi 80 ezerre növelhető. 

Magyarország 4443 mintavételnél tart, amivel 131 fertőzöttet sikerült kiszűrni, azt pedig továbbra is hiába kérdezzük az operatív törzstől, hogy hány magyar egészségügyi dolgozó fertőződött meg eddig koronás beteg ellátása közben.

(A cím fölötti képen egy frissen felállított madridi szükségkórház, via AFP.)