Az FBI szerint neonácik azt tanácsolják a koronavírusos tagjaiknak, hogy fertőzzenek zsidókat és rendőröket

Szélsőséges rasszista csoportok, többek között neonácik és egyéb, fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalmak arra bíztatják a tagjaikat, hogy ha elkapták a koronavírust, akkor próbáljanak meg zsidókat és rendőröket megfertőzni. Erről az FBI New York-i irodája adott ki egy belső jelentést, amit az ABC News ismert meg

Fotó: SCOTT OLSON/AFP

A jelentés szerint a szélsőséges csoportok tagjai arra biztatják egymást, hogy ha már valaki fertőzött, akkor menjen zsidók és rendőrök közelébe, és próbálja meg átadni a betegséget. Az FBI által a helyi rendőröknek kiküldött figyelmeztetés szerint többek között azt tanácsolták a fórumokon, hogy spray-t használva fújjanak testnedveket az utcán álló rendőrökre, illetve a felmerült az is, hogy a fertőzött nácik felkeresnek olyan helyeket, ahol sok zsidó lehet jelen, legyen szó piacokról, üzleti és vallásos helyekről. 

Az amerikai szélsőjobboldal internetes felületein már hetek óta visszatérő felvetés, hogy a zsidók tehetnek a koronavírusról, illetve a vírusra adott globális válaszokról, így teljes városok és a gazdaság leállításáról. A jogvédő szervezetek által megfigyelt csatornákon az egyik elmélet például úgy szólt, hogy a zsidók kreálták a koronavírust, hogy aztán eladhassák a vakcinákat. Ugyanezeken a felületeken merült fel az is, hogy minél több zsidót kéne megfertőzni a vírussal. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér