Elhunyt az utolsó német zsidómentő

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Elhunyt az utolsó német, akit a holokauszt idején mutatott helytállása miatt a Világ Igaza díjjal tüntettek ki. Gertrud Steindl a múlt hétfőn, 98 éves korában hunyt el.

Steindl a második világháborúban mentett meg egy zsidó származása miatt üldözött embert. Az izraeli Jad Vasem intézet tájékoztatása szerint Steindl a lengyel Stryj városban dolgozott a második világháború alatt, amikor egy munkás bevallotta neki, hogy zsidó. Steindl a nőt, Sarah Shlomit a szüleinél bújtatta el, ezzel biztosítva, hogy a nácik ne hurcolják el koncentrációs táborba.

Steindl halálhírét a nürnbergi zsidó közösség vezetője, André Freud vasárnap erősítette meg a dpa hírügynökségnek. Ő volt az utolsó még életben lévő német, aki ezért megkapta a legrangosabb izraeli kitüntetést.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót