Európai Marshall-tervet, koronakötvények kibocsátását szorgalmazza a spanyol miniszterelnök

külföld
2020 március 23., 08:02

Koordinált össz-európai fellépést szorgalmazott egy héten belül negyedik tévébeszédében Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök vasárnap. Az El País beszámolója szerint Sánchez európai Marshall-tervet szorgalmaz, és "koronakötvények" kibocsátását, amiből gazdaságélénkítő csomagokat finanszírozhatnának a járvány okozta recesszió enyhítésére.

Sánchez a País beszámolója szerint eddig hallgatag volt a járvánnyal szembeni fellépésről zajló európai vitákban, melyekben Olaszország és Franciaország követelt határozott, közös fellépést, míg Németország és Hollandia óvatosnak mutatkozott az ilyen összeurópai gazdaságélénkítő csomagokkal szemben. "Sánchez vasárnap nyilvánvalóvá tette, hogy melyik oldalon áll a vitában".

Sánchez szerint a válság egyaránt sújtja az összes európai tagállamot, vagyis nem lehet nemzeti fellépéssel kezelni. "Meg kell találnunk és artikulálnunk kell az európai választ" - mondta. Spanyolországban amúgy egy hete, a szükségállapot bevezetésével megállt az élet, ennek pedig egyelőre beláthatatlan hatásai lehetnek az ország gazdaságára.