Misézett a görög pap, letartóztatták

Egészségügy
2020 március 23., 08:47

A rendőrség szombaton rövid időre őrizetbe vett egy ortodox papot egy görög szigeten, amiért az pénteken este misét tartott a templomában. Szerafim metropolita annak ellenére tett így, hogy a nagy befolyással bíró görög egyház saját maga döntött úgy múlt hétfőn, hogy bár a templomokat nem zárják be, leállnak a misézéssel. Amire a kormány csütörtökön azzal erősített rá, hogy rendeletben mondták ki, hogy a temetések és az egyéni imádkozás kivételével betiltanak minden templomi tevékenységet.

A papot pénteken azután vitte be a rendőrség, hogy több állampolgár is feljelentette. Miután figyelmeztették a rendelkezésekre, szombaton szabadon engedték. 

Az ortodox misék vírusszempontból különösen veszélyesek, mert egyrészt hosszúak, másrészt alapvető részük a templom legnagyobb becsben tartott ikonjának a közösségi végigcsókolgatása. A közönség ráadásul jellemzően az idősebb korosztályokból verbuválódik.

A görög hatóságok komolyan veszik a járványellenes rendeletek betartatását: a múlt csütörtök óta eltelt bő három nap alatt 233 embert vettek őrizetbe hasonló kihágások miatt.

(via Euronews)