Misézett a görög pap, letartóztatták

A rendőrség szombaton rövid időre őrizetbe vett egy ortodox papot egy görög szigeten, amiért az pénteken este misét tartott a templomában. Szerafim metropolita annak ellenére tett így, hogy a nagy befolyással bíró görög egyház saját maga döntött úgy múlt hétfőn, hogy bár a templomokat nem zárják be, leállnak a misézéssel. Amire a kormány csütörtökön azzal erősített rá, hogy rendeletben mondták ki, hogy a temetések és az egyéni imádkozás kivételével betiltanak minden templomi tevékenységet.

A papot pénteken azután vitte be a rendőrség, hogy több állampolgár is feljelentette. Miután figyelmeztették a rendelkezésekre, szombaton szabadon engedték. 

Az ortodox misék vírusszempontból különösen veszélyesek, mert egyrészt hosszúak, másrészt alapvető részük a templom legnagyobb becsben tartott ikonjának a közösségi végigcsókolgatása. A közönség ráadásul jellemzően az idősebb korosztályokból verbuválódik.

A görög hatóságok komolyan veszik a járványellenes rendeletek betartatását: a múlt csütörtök óta eltelt bő három nap alatt 233 embert vettek őrizetbe hasonló kihágások miatt.

(via Euronews)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér