Németországban vannak jelek, amely alapján talán megtorpant a járvány exponenciális terjedése

külföld
2020 március 23., 11:08
Lothar Wieler egyik, naponta megtartott koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatóján
photo_camera Lothar Wieler egyik, naponta megtartott koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatóján Fotó: Jörg Carstensen/dpa Picture-Alliance/AFP

Lothar Wieler, a német közegészségügyi központ, a Robert Koch Intézet igazgatója szerint vannak arra utaló jelek, hogy Németországban sikerült kilapítani a görbét, vagyis már nem exponenciálisan nő az új fertőzöttek száma. Igaz, ehhez sietve hozzátette azt is, hogy a hétvégi számokat torzíthatja, hogy több helyi egészségügyi hatóság még nem küldött friss adatokat. Ennek ellenére állítása szerint ő optimista.

Közölt tényszerű adatokat is, ezek szerint Németországban

  • a fertőzöttek átlagéletkora 45 év;
  • a halálos áldozatoké 82 év;
  • a fertőzöttek 57 százaléka férfi;
  • a leggyakoribb tünet a köhögés (55%) és a láz (40%).

Németországban arányaiban nagyon kevés halottja van eddig a járványnak - 24859 regisztrált fertőzött mellett mindössze 97 halálos áldozatot tartanak nyilván. A felvetésre, hogy Németország talán nem teljesen őszinte ebben, Wieler közölte, hogy minden olyan áldozatot, akinél igazolták a fertőzést, egyéb betegségeitől, komplikációitól függetlenül a koronavírus áldozataként tartanak nyilván.

Németországban amúgy harmincmillió mobiltelefon-használó anoním adatait elemezve arra jutottak, hogy sokat javult a járványtudatosság, sokkal kevesebbet mozognak az emberek, de még mindig nem a megfelelő mértékben különültek el. Vasárnap ezért szigorítottak is a szabályokon, mostantól legfeljebb kétfős csoportok járhatnak az utcán, az ennél nagyobb csoportosulásokat betiltották. (Via The Guardian)