Németországban vannak jelek, amely alapján talán megtorpant a járvány exponenciális terjedése

Lothar Wieler egyik, naponta megtartott koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatójánFotó: Jörg Carstensen/dpa Picture-Alliance/AFP

Lothar Wieler, a német közegészségügyi központ, a Robert Koch Intézet igazgatója szerint vannak arra utaló jelek, hogy Németországban sikerült kilapítani a görbét, vagyis már nem exponenciálisan nő az új fertőzöttek száma. Igaz, ehhez sietve hozzátette azt is, hogy a hétvégi számokat torzíthatja, hogy több helyi egészségügyi hatóság még nem küldött friss adatokat. Ennek ellenére állítása szerint ő optimista.

Közölt tényszerű adatokat is, ezek szerint Németországban

  • a fertőzöttek átlagéletkora 45 év;
  • a halálos áldozatoké 82 év;
  • a fertőzöttek 57 százaléka férfi;
  • a leggyakoribb tünet a köhögés (55%) és a láz (40%).

Németországban arányaiban nagyon kevés halottja van eddig a járványnak - 24859 regisztrált fertőzött mellett mindössze 97 halálos áldozatot tartanak nyilván. A felvetésre, hogy Németország talán nem teljesen őszinte ebben, Wieler közölte, hogy minden olyan áldozatot, akinél igazolták a fertőzést, egyéb betegségeitől, komplikációitól függetlenül a koronavírus áldozataként tartanak nyilván.

Németországban amúgy harmincmillió mobiltelefon-használó anoním adatait elemezve arra jutottak, hogy sokat javult a járványtudatosság, sokkal kevesebbet mozognak az emberek, de még mindig nem a megfelelő mértékben különültek el. Vasárnap ezért szigorítottak is a szabályokon, mostantól legfeljebb kétfős csoportok járhatnak az utcán, az ennél nagyobb csoportosulásokat betiltották. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér