Világszerte egyre több a májrákos

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A májrák világszerte növekvő előfordulási arányára hívja fel a figyelmet az Amerikai Rák Társaság (ACS) Cancer folyóiratában megjelent új tanulmány.

A kínai Fudan Egyetemen dolgozó Hszingtung Csen és kollégái a Betegségek Globális Terhei (Global Burden of Disease Study, GBD) nevű, a világ 195 országára és területi egységére kiterjedő tanulmány adatait használva elemezték a májrák előfordulását korcsoportra, nemre, régióra és kiváltó okra lebontva 1990 és 2017 között – írja a medicalxpress.com.

A 30 éves kor előtt diagnosztizált májrákosok száma világszerte 17 381-ről 14 661-re csökkent a vizsgált időszakban. De közben a 30-59 évesek, és a 60 éves és annál idősebbek körében nőtt a betegség előfordulási aránya: 1990-ben 216 561 és 241 189 esetet, míg 2017-ben 359 770 és 578 344 esetet diagnosztizáltak ebben a két korcsoportban.

Amikor a kutatók kor szerinti standardizálást alkalmaztak, ami lehetővé teszi az eltérő korösszetételű népességek összehasonlítását, megállapították, hogy a 30 év alatti és a 30-59 éves korosztályban mindkét nemnél csökkent, míg az idősebb felnőttek esetében a férfiaknál jelentősen nőtt, a nőknél stagnált a májrák előfordulása.

A fiatalabb felnőtteknél tapasztalt csökkenés nagyrészt a hepatitisz B elleni védőoltásnak köszönhető (ugyanis a vírus májrákot okozhat), és a vizsgált régiók többségében kimutatható volt, kivéve a fejlett országokban, amikben a májrákos esetek előfordulási aránya kortól és nemtől függetlenül nőtt. A szakemberek szerint a nem alkoholos zsírmájbetegség okozta májrák előfordulása emelkedett a legnagyobb mértékben a legtöbb régióban.

„Az eredményeink azt sugallják, hogy a májrák megelőzését célzó jelenlegi erőfeszítések nem fordítanak kellő figyelmet az idősebb emberekre, továbbá rávilágítanak az elhízás egyre súlyosbodó kockázatnövelő szerepére” – mondta Csen. Mind a fejlett, mind a fejlődő országokban aktualizálni kellene az érintett prevenciós stratégiákat – mondta. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!