23 ezer kilométer után a koronavírus állította meg a hatalmas gyalogtúrára induló argentin férfit

külföld
2020 március 24., 08:06

23 ezer kilométeren át semmi nem tudta feltartóztatni a 62 éves argentin Martín Echegaray Daviest, aki a fejébe vette, hogy Dél-Amerika legdélebbi pontjától elsétál Észak-Amerika legészakibb pontjáig. Aztán jött a koronavírus, ami miatt lezárták előtte az USA és Kanada közötti határt, így fel kellett függesztenie a gigantikus gyaloglását. 

Echegaray múlt szerda óta Fargo városában vesztegel, pedig éppen -31 fokos hőmérsékletben készült gyalog átkelni a kanadai határon. De a járvány miatt a két ország között csak áruforgalom és egyéb, kiemelt ügyek miatt lehet átkelni, az óriási gyalogtúra pedig nem esik ebbe a kategóriába.  

A férfi a Guardiannak beszélt arról, hogy természetesen idegesítik a történtek: eddig sem hegyek, sem fagyok, sem sivatagok nem tudták útját állni, erre most a vírus miatt úgy fest, véget ért az útja. Echegaray 2017 októberében indult el a világ legdélebben fekvő városától, az argentin Ushuaiától is még 23 kilométerre délebbre fekvő öbölből. 

Mint meséli, az út legnehezebb részét a kolumbiai hegyvidékek jelentették, ekkor a magával húzott alvó kocsija is egyre nehezebbnek tűnt. Ebben az időszakban a megszokott napi 40 kilométere helyett jó ha napi 20 kilométert meg tudott tenni. A walesi felmenőkkel rendelkező férfi szerint gyerekkorában a patagóniai időjárási viszonyok edzették meg, élete során megszokta, hogy rossz időben kell kemény fizikai munkát végeznie. 

Most a hotelszobájában ülve azt nézi, hogy tud-e esetleg repülőt találni haza Argentínába, bár a nemzetközi légiközlekedés akadozása miatt ez közel sem magától értetődő dolog. Mintegy 30 ezer argentin rekedt amúgy az ország határain kívül a koronavírus miatt bevezetett lezárások után, a kormány mostanában kezdte el szervezni a repülőket értük. 

Echegaray beszélt arról is, hogy felmerült benne, hogy jövőre visszatér majd, és befejezi az útját, de azért inkább arra számít, hogy ez nem fog megtörténni. Az útját folyamatosan dokumentálta, Facebook-oldalán több mint 1700 közös fotó látható azokkal az emberekkel, akikkel útközben összefutott. A múlt héten egy búcsúvideót is közzétett, amiben megköszönte mindenkinek, aki akár pénzzel, akár egy éjszakára való befogadással segítette az útját.