A karantén miatt ebédet házhozszállító céget indít az egyik legmenőbb budapesti fine dining étterem tulajdonosa

hirdetés
2020 március 24., 07:47
ad

“Nézzetek körül a zebránál! Szipogás helyett fújd ki az orrod vagy a füledbe megy a takony! És eszedbe ne jusson még egyszer citrompótlós vizet inni! Marha egészségtelen és szétmarja a fogaidat!”

“Jól van, anya, nem fogok, szia” - mondtam a mamámnak. “Csókolom!” - rikkantotta Süni, aztán rohantunk focizni a többiekkel a Futó utcába. A nagy rohanásban csak egy pillanatra álltunk meg a házunk földszintjén. “Tüsszentőpor!” - kiáltotta Süni, aztán gyorsan kipattintotta a farzsebéből a kis papírstaniclit a jó előre gondosan porrá tört citrompótlóval, amit testvériesen megfeleztünk, majd villámgyorsan felszippantottunk az orrunkba és már szaladtunk is tovább, lángoló nyálkahártyával, röhögés közben óriásiakat tüsszentve.

Az elmúlt hetekben úgy ezerszeresen kaptam vissza minden ehhez hasonló gyerekkori stiklimet, valami bizarr szerepcsere folytán a szüleimtől, vagyis apukámtól meg a nénikémtől. Akik minden vírusügyi intelmemre lelkesen bólogatnak, megígérik, aztán ugyanúgy tovább járnak boltba villamossal.

Nagyon úgy néz ki, hogy az én abszolúte személyes problémámra is megoldást kínálhat egy friss gasztronómiai szenzáció. Budapest egyik vendéglátós nagymenője, Hegyi Attila ugyanis belevág a előfizetéses-házhozszállítós ebédbizniszbe. A nagynéném meg utál főzni és a járvány ellenére el szokott bumlizni a kedvenc kifőzdéjébe ebédért.

Hogy ez miért számít szenzációnak? Hegyi a Bazilika mellett található híres fine dining étterem, a Pasztell tulajdonosa, aki emellett egy rakás multicég irodaházának luxusmenzáját üzemelteti és cégcsoportja sok más mellett olyan helyszínek nagy eseményein biztosítja a cateringet, mint a Hungaroring vagy a Hungexpo.

Ez az új szolgáltatása viszont egészen más. Az AlbaDelinél ugyanis jó minőségű, rendes alapanyagokból készült, korszerű konyhatechnikával megfőzött, kétfogásos ebédmenüt lehet rendelni 1600 forintért, és ebben Budapest területén a szállítás is benne van. De még a fővárosi agglomerációban is csak 400 forint szállítási díjat tesznek rá, Adyligettől Zsámbékig.

A rendszer nagyjából olyan, mint mint mondjuk egy jobb iskolai menzán. Hetente van új menüsor, amiről rendelni lehet. Naponta öt előétel-főétel kombináció közül lehet választani, ezek mellett van - külön összegért - napi kétféle gyerekfogás, egyféle desszert és kétféle savanyúság, de még házi sütésű cipót is lehet rendelni.

A kínálat nagyrészt igényesebb menza-, kifőzde- és kisvendéglő-klasszikusokból áll. Ma például első fogásként csülkös bableves és tojásleves közül lehet választani, főételként pedig van magyaros rakott tészta, tejfölös krumplifőzelék fasírttal, chili con carne, Sertéssült Jóasszony módra steak burgonyával és gyömbéres karajfilé barna rizzsel. De az étlapon van például zöldborsófözelék és sült kacsacomb is.

Vagyis úgy tűnik, hogy a nagy klasszikusok mellett azok is találhatnak nekik való ebédet, akik nem akkora rajongói az oldschool menzakosztnak, mint mondjuk én.

De hogy a hóhérba tud lényegében pár hét alatt vadonatúj, ambíciózus házhozszállító vállalkozást indítani valaki, aki, bár menő vendéglátós, eddig nem pont ezzel foglalkozott? Hegyi Attila elmesélte, hogy azért, mert egy ideje már ők látják el napi ebéddel a Telenor otthonról, home office-ból dolgozó 5-700 munkatársát, így remekül belejöttek a műfajba.

Amikor egy országnak kell talán hónapokig négy fal közé zárva élnie, egy ilyen vállalkozás nyilvánvalóan jó üzletnek tűnik. De Hegyi nem önmagában a várható profitért találta ki az AlbaDelit, hanem azért, hogy az éttermeiben és cateringes vállalkozásainál dolgozók családjait az így keresett pénzből meg tudja védeni a Járvány anyagi csapásaitól.

De az AlbaDeli nemcsak ebben az értelemben kapcsolódik a koronavírushoz. A hatalmas teher alatt dolgozó egészségügy nehézségeit a maguk eszközeivel úgy szeretnék enyhíteni, hogy minden 10 megrendelt ebéd után egyet ingyen adományoznak a Semmelweis Egyetem Bókay Gyermekklinikájának.

Járvány idején nagyon nem mindegy a főzési folyamat tisztasága. Az AlbaDeli konyháján mindenki maszkban és kesztyűben dolgozik, emellett óránként újra tisztálkodnak és kesztyűt cserélnek.

Úgyhogy azt hiszem, ezt a linket még ma meg fogom mutatni a nagynénémnek!