A spanyol katonák magukra hagyott, idős emberek holttesteit fedezik fel, ahogy járják végig az otthonokat

külföld
2020 március 24., 05:38

A járvány által erőteljesen sújtott Spanyolország védelmi minisztere, Margarita Robles hétfőn jelentette be, hogy a lakások és otthonok fertőtlenítésére kivezényelt katonák számos idős otthonában magára hagyott, egyedül elhunyt idős ember holttestére akadtak, írja a Guardian

Az országban a katonaság egy különleges, egészségügyi egységét vetették be a járványtól sújtott régiók otthonainak átvizsgálására, illetve a házak-lakások fertőtlenítésére. És a miniszter elmondása szerint nem egy esetben találtak azokban magukra hagyott öreg embereket, időnként pedig már csak a holttesteket. 

Margarita Robles spanyol védelmi miniszter
photo_camera Margarita Robles spanyol védelmi miniszter Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Robles szerint ezt az embertelen bánásmódot nem fogják annyiban hagyni, és ha bárkiről kiderül, hogy semmibe vette a kötelességét, azt felelősségre fogják vonni. A koronavírusnak eddig 2182 áldozata van Spanyolországban, hétfőre több mint 300-al nőtt az újabb halálos esetek száma. 

Frissítés:  a BBC tudósításából kiderül, hogy Robles nem általában lakásokról, hanem kifejezetten az idősotthonokról beszélt a tájékoztatóján. 

Különösen sok a fertőzött Madrid környékén, ami nagyon nehéz helyzetbe hozta a fővárosi egészségügyi rendszert, és a város közelében felhúztak egy ideiglenes halottasházat is. 

A spanyol hatóságok most készülnek kiosztani 650 ezer tesztet. Az eddigi tesztelésekből tudni, hogy az országban megfertőződöttek 12 százaléka egészségügyi dolgozó.