A spanyol katonák magukra hagyott, idős emberek holttesteit fedezik fel, ahogy járják végig az otthonokat

A járvány által erőteljesen sújtott Spanyolország védelmi minisztere, Margarita Robles hétfőn jelentette be, hogy a lakások és otthonok fertőtlenítésére kivezényelt katonák számos idős otthonában magára hagyott, egyedül elhunyt idős ember holttestére akadtak, írja a Guardian

Az országban a katonaság egy különleges, egészségügyi egységét vetették be a járványtól sújtott régiók otthonainak átvizsgálására, illetve a házak-lakások fertőtlenítésére. És a miniszter elmondása szerint nem egy esetben találtak azokban magukra hagyott öreg embereket, időnként pedig már csak a holttesteket. 

Margarita Robles spanyol védelmi miniszterFotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Robles szerint ezt az embertelen bánásmódot nem fogják annyiban hagyni, és ha bárkiről kiderül, hogy semmibe vette a kötelességét, azt felelősségre fogják vonni. A koronavírusnak eddig 2182 áldozata van Spanyolországban, hétfőre több mint 300-al nőtt az újabb halálos esetek száma. 

Frissítés:  a BBC tudósításából kiderül, hogy Robles nem általában lakásokról, hanem kifejezetten az idősotthonokról beszélt a tájékoztatóján. 

Különösen sok a fertőzött Madrid környékén, ami nagyon nehéz helyzetbe hozta a fővárosi egészségügyi rendszert, és a város közelében felhúztak egy ideiglenes halottasházat is. 

A spanyol hatóságok most készülnek kiosztani 650 ezer tesztet. Az eddigi tesztelésekből tudni, hogy az országban megfertőződöttek 12 százaléka egészségügyi dolgozó. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér