A válság miatt az albérletben élőknek is támogatást kér a Város Mindenkié csoport

gazdaság
2020 március 24., 07:57

Petíciót indított A Város Mindenkié csoport a koronavírus miatt bajba került családok célzott állami megsegítéséért. A szervezet keddi közleménye szerint a koronavírus okozta válság miatt a héten naponta többen fordultak hozzájuk azzal, hogy máris veszélyben a lakhatásuk, a hónap végén még a rezsit sem fogják tudni kifizetni, nemhogy a lakbéreket. A lakhatási jogokért kiálló szervezet becslése szerint több tízezer háztartás kerülhet bajba a közeljövőben.

Megjegyzik, hogy a kormány eddigi intézkedései nagyon fontosak, a jelzáloghitellel rendelkezők fizetési halasztást kaptak, és jelen helyzetben elengedhetetlen a kilakoltatások felfüggesztése is, azonban szerintük ezek a rendelkezések még mindig nem elegendőek ahhoz, hogy a közeljövőben ne veszítsék el tömegek az otthonaikat.

Ezért a következő intézkedések azonnali bevezetését kérik a kormánytól:

  • Ne csak a hitellel rendelkezőket mentsék fel a törlesztőrészlet fizetése alól, kapjanak támogatást az albérletben élők is.
  • Rendelkezzen a kormány kikapcsolási moratóriumról az áram-, gáz és vízszolgáltatásokra a válsághelyzet idejére, a hátralékkal rendelkezőknek pedig kapcsolják vissza ezen szolgáltatásokat. (Hasonló intézkedésről már a Nemzeti Közművek és az E.ON is rendelkezett.)
  • Az állam és a közműszolgáltatók fele-fele részben vállalják át azon rászoruló háztartások rezsiköltségeit, akik a válsághelyzet okozta munkavesztés vagy bevétel hiányában ezeket nem tudják kifizetni.
  • Az önkormányzatok kapjanak rendkívüli költségkeretet, hogy krízistámogatást tudjanak nyújtani helyben a rászoruló családoknak.

A kibontakozó válság egyébként a kínálati oldalra is hatással van, az ingatlan.com által kedden közölt felmérés szerint március eleje óta láthatóan megugrott a kiadó lakások száma, elsősorban a korábban feltehetően Airbnb-ztetésre használt lakásokkal. A hirtelen megjelent új lakások elkezdték lenyomni az árakat, egyelőre 1-4 százalékkal. Budapesten ennyire rövid idő alatt is több mint 20 százalékkal bővült a százezer forintnál olcsóbban kivehető lakások száma.