A járvány miatt azonnal jóval több lett a kiadó albérlet Budapest belvárosában

gazdaság
2020 március 24., 05:05

Az ingatlan.com által közölt felmérés szerint a koronavírus megjelenése máris éreztette hatását a budapesti albérletpiacon: március eleje óta láthatóan megugrott a kiadó lakások száma, elsősorban a korábban feltehetően Airbnb-ztetésre használt lakásokkal. Mint az elemzésben írják, a VI. és VII. kerületben 8, illetve 10 százalékkal nőtt a kínálat két hét alatt. 

Látni azt is, hogy a hirtelen megjelent új lakás elkezdte lenyomni az árakat, egyelőre 1-4 százalékkal. Budapesten ennyire rövid idő alatt is több mint 20 százalékkal bővült a százezer forintnál olcsóbban kivehető lakások száma.

Az ingatlan.com elemzése szerint a többi nagyvárosban egyelőre nem látni ezt az elmozdulást: a kínálat 1 százalékkal bővült két hét alatt, és a bérleti díjak sem változtak érdemben

Az oldal gazdasági szakértője, Balogh László arról is beszélt, hogy a fővárosban még most is több mint tízezer, jellemzően jó állapotú lakás szerepel szálláshelyként a rövid távra kiadó lakáshotelek piacán. A vállalatnál arra számítanak, a turizmus bezuhanásával párhuzamosan ezeknek egy részét eladhatják, illetve hosszabb távon kínálhatják bérbeadásra a tulajdonosaik.

A VI. és a VII. kerület mellett 10 százalékkal nőtt az V. kerületi, míg 11 százalékkal a VIII. kerületi albérletkínálat az elmúlt hetekben. és mint írják a hirtelen jött kínálatbővülés az árakon is nyomott hagyott, az V., VI., VII. és VIII. kerületben az átlagárak két hét alatt 1-4 százalékkal csökkentek. Az V. kerületben 220 ezer forintra mérséklődött a bérleti díj, a VII. kerületben pedig 150 ezer forintra. A főváros egészében a bérleti díjak ugyanakkor még nem változtak: továbbra is 165 ezer forint a havi átlag.

“Hiába egy számjegyűek a csökkenések a szóban forgó kerületekben a bérleti díjak csökkenése, azért ez jelentősnek mondható. Még látványosabban mutatja a járvány árakra gyakorolt hatását, hogy jelentősen megnőtt a havi 100 ezer forintnál olcsóbban bérelhető lakások száma a fővárosban” - mondta még el Balogh László. 

Azt amúgy, hogy a korábban  Airbnb-n elérhető lakások hirtelen megjelentek a helyi albérletpiacon, a világ számos városában tapasztalták meg a járvány kitörése óta:

link Forrás