A járvány miatt azonnal jóval több lett a kiadó albérlet Budapest belvárosában

Az ingatlan.com által közölt felmérés szerint a koronavírus megjelenése máris éreztette hatását a budapesti albérletpiacon: március eleje óta láthatóan megugrott a kiadó lakások száma, elsősorban a korábban feltehetően Airbnb-ztetésre használt lakásokkal. Mint az elemzésben írják, a VI. és VII. kerületben 8, illetve 10 százalékkal nőtt a kínálat két hét alatt. 

Látni azt is, hogy a hirtelen megjelent új lakás elkezdte lenyomni az árakat, egyelőre 1-4 százalékkal. Budapesten ennyire rövid idő alatt is több mint 20 százalékkal bővült a százezer forintnál olcsóbban kivehető lakások száma.

Az ingatlan.com elemzése szerint a többi nagyvárosban egyelőre nem látni ezt az elmozdulást: a kínálat 1 százalékkal bővült két hét alatt, és a bérleti díjak sem változtak érdemben

Az oldal gazdasági szakértője, Balogh László arról is beszélt, hogy a fővárosban még most is több mint tízezer, jellemzően jó állapotú lakás szerepel szálláshelyként a rövid távra kiadó lakáshotelek piacán. A vállalatnál arra számítanak, a turizmus bezuhanásával párhuzamosan ezeknek egy részét eladhatják, illetve hosszabb távon kínálhatják bérbeadásra a tulajdonosaik.

A VI. és a VII. kerület mellett 10 százalékkal nőtt az V. kerületi, míg 11 százalékkal a VIII. kerületi albérletkínálat az elmúlt hetekben. és mint írják a hirtelen jött kínálatbővülés az árakon is nyomott hagyott, az V., VI., VII. és VIII. kerületben az átlagárak két hét alatt 1-4 százalékkal csökkentek. Az V. kerületben 220 ezer forintra mérséklődött a bérleti díj, a VII. kerületben pedig 150 ezer forintra. A főváros egészében a bérleti díjak ugyanakkor még nem változtak: továbbra is 165 ezer forint a havi átlag.

“Hiába egy számjegyűek a csökkenések a szóban forgó kerületekben a bérleti díjak csökkenése, azért ez jelentősnek mondható. Még látványosabban mutatja a járvány árakra gyakorolt hatását, hogy jelentősen megnőtt a havi 100 ezer forintnál olcsóbban bérelhető lakások száma a fővárosban” - mondta még el Balogh László. 

Azt amúgy, hogy a korábban  Airbnb-n elérhető lakások hirtelen megjelentek a helyi albérletpiacon, a világ számos városában tapasztalták meg a járvány kitörése óta:

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér