Csehországban fizet az állam a gyerekével otthonmaradó szülőknek

Szociális, pénzügyi és gazdasági intézkedéscsomagot fogadott el a prágai parlament kedd este. A 200 fős alsóház ülését a járványhelyzet miatt száz fősre szűkítették az pártok erőviszonyainak megfelelően. Az ellenzéki pártok már az ülés elején közölték, hogy bár hoztak javaslatokat, mindenben támogatják a kormányt. A szavazások során többek közt döntöttek arról, hogy

  • az idei költségvetési hiányt 40 milliárdról 200 milliárd koronára emeljék,
  • illetve, hogy az iskolai oktatás szüneteltetésének egész idejére a 13 éven aluli gyerekekre felügyelő szülők átlagfizetésük 60 százalékának megfelelő állami térítést kapjanak.
  • A kisvállalkozások augusztusig mentesítették az egészségügyi- és nyugdíjjárulékok befizetésétől. 

Az ülésen az oktatásügyi miniszter közölte, hogy az iskolák újranyitásával legkorábban május második felében lehet számolni. A most elfogadott javaslatokat a felsőház már szerdán tárgyalja, az ott jelenlévő pártok már közölték, támogatják a kormány intézkedéseit. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér