Lengyelországban hatósági szelfiappal kell igazolniuk magukat a házi karanténban ülőknek

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Lengyelországban pénteken indították el azt a telefonos alkalmazást, amivel a 14 napos házi karanténba kényszerített emberek szelfikkel igazolhatják a hatóságoknak hogy tényleg otthon maradtak. „Az emberek választhatnak, hogy vagy váratlan ellenőrzést kapnak a rendőrségtől, vagy letöltik az appot”- nyilatkozta a digitális minisztérium szóvivője az AFP-nak. 

Fotó: Michal Fludra/NurPhoto

Elsősorban azoknak fejlesztették ki, akiknek külföldről hazatérve 14 napig otthon kell várniuk, hogy vannak-e tüneteik. Az alkalmazás arcfelismerést és földrajzi adatokat is használ, hogy az otthonülést ellenőrizze. Ha valaki nem válaszol 20 percen belül, a program értesíti a rendőrséget. Aki megszegi a karanténszabályokat akár 5000 zlotys (380 ezer forint) bírságot is kaphat.  A 14 napos házi karantént Lengyelországban nemcsak azoknak rendelik el, akik fertőzött személlyel találkoztak, hanem a határzár elrendelése után külföldről hazatért több tíz ezer lengyel esetében is.

Hétfőig Lengyelországban 684 fertőzöttet regisztráltak, 8-an pedig meghaltak. AZ országban pénteken járványhelyzetet hirdettek: szigorítanak a karanténrendszeren, és húsvétig meghosszabbítják az iskolai oktatás felfüggesztését. Az újabb fokozat, a járványhelyzet bevezetését Mateusz Morawiecki miniszterelnök a társadalmi fegyelem betartásának szükségességével indokolta, hogy ezzel lassítsák a járvány terjedését, és megóvják mindenekelőtt az idősebb embereket. Néhány napon belül akár 10 ezer megbetegedésre is számítanak. (AFP)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér