Lengyelországban hatósági szelfiappal kell igazolniuk magukat a házi karanténban ülőknek

külföld
2020 március 24., 08:31

Lengyelországban pénteken indították el azt a telefonos alkalmazást, amivel a 14 napos házi karanténba kényszerített emberek szelfikkel igazolhatják a hatóságoknak hogy tényleg otthon maradtak. „Az emberek választhatnak, hogy vagy váratlan ellenőrzést kapnak a rendőrségtől, vagy letöltik az appot”- nyilatkozta a digitális minisztérium szóvivője az AFP-nak.

photo_camera Fotó: Michal Fludra/NurPhoto

Elsősorban azoknak fejlesztették ki, akiknek külföldről hazatérve 14 napig otthon kell várniuk, hogy vannak-e tüneteik. Az alkalmazás arcfelismerést és földrajzi adatokat is használ, hogy az otthonülést ellenőrizze. Ha valaki nem válaszol 20 percen belül, a program értesíti a rendőrséget. Aki megszegi a karanténszabályokat akár 5000 zlotys (380 ezer forint) bírságot is kaphat. A 14 napos házi karantént Lengyelországban nemcsak azoknak rendelik el, akik fertőzött személlyel találkoztak, hanem a határzár elrendelése után külföldről hazatért több tíz ezer lengyel esetében is.

Hétfőig Lengyelországban 684 fertőzöttet regisztráltak, 8-an pedig meghaltak. AZ országban pénteken járványhelyzetet hirdettek: szigorítanak a karanténrendszeren, és húsvétig meghosszabbítják az iskolai oktatás felfüggesztését. Az újabb fokozat, a járványhelyzet bevezetését Mateusz Morawiecki miniszterelnök a társadalmi fegyelem betartásának szükségességével indokolta, hogy ezzel lassítsák a járvány terjedését, és megóvják mindenekelőtt az idősebb embereket. Néhány napon belül akár 10 ezer megbetegedésre is számítanak. (AFP)