Meghalt Albert Uderzo, Astérix és Obélix rajzolója

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Le Figaro gyorshíre szerint 92 évesen meghalt Albert Uderzo, a legendás grafikus, képregényrajzoló, az Astérix-univerzum figuráinak atyja. A család közleménye szerint pár hete gyengén érezte magát, a halálát pedig az álmában elszenvedett szívroham okozta. A család külön jelezte, hogy az esetnek nem volt semmi köze a koronavírus-járványhoz.

Uderzo öt évvel ezelőtt.Fotó: PATRICK KOVARIK/AFP

Az 1927-ben, olasz bevándorlók gyerekeként már Franciaországban született Uderzo eredetileg repülőmérnöknek tanult, aztán 1951-ben megismerkedett a lengyel zsidó bevándolók gyerekeként Párizsban született René Goscinnyvel, amiből életre szóló barátság és kreatív kapcsolat lett. 

Balra Goscinny, jobbra Uderzo.Fotó: STAFF/AFP

A két barát együtt helyezkedett el első munkahelyén, a World Press nevű kiadónál és innentől kezdve együtt dolgozott. Goscinny írta a sztorikat, Uderzo rajzolóként pedig megteremtette a figurákat és a világukat.

Első közös teremtményeik Oumpah-pah, az indián

Jehan Pistolet

És Luc Junior voltak.

Az alkotópáros tagjai 1959-ben vezető szerkesztők lettek a frissen induló Pilote képregénymagazinnál, amit nagyobb gyerekeknek szántak. Az első számban jelent meg Astérix figurája és azonnal nagy sikert aratott. A sztori először a magazinban jelent meg sorozat formájában, aztán 1961 kiadták az első önálló albumot, az Astérix, a gallt. 

Fotó: -/AFP

A siker 1967-re akkora lett, hogy a két művész innentől kezdve semmi mással nem foglalkozott. Óriási tempóban dolgoztak, évente két új albumot adtak ki. Az aranykor 10 évig tartott, Goscinny ugyanis 1977-ben fiatalon, 51 évesen meghalt. 

Innentől kezdve Uderzo írta és rajzolta a történeteket, de a barátja emlékére ezek az albumok is a klasszikus Goscinny-Uderzo szerzőpáros neve alatt jelentek meg.

A mester 2011-ben vonult vissza az alkotástól, azóta a Jean-Yves Ferri-Didier Conrad páros viszi tovább az Astérix-albumokat.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér