Meghalt Albert Uderzo, Astérix és Obélix rajzolója

A Le Figaro gyorshíre szerint 92 évesen meghalt Albert Uderzo, a legendás grafikus, képregényrajzoló, az Astérix-univerzum figuráinak atyja. A család közleménye szerint pár hete gyengén érezte magát, a halálát pedig az álmában elszenvedett szívroham okozta. A család külön jelezte, hogy az esetnek nem volt semmi köze a koronavírus-járványhoz.

Uderzo öt évvel ezelőtt.Fotó: PATRICK KOVARIK/AFP

Az 1927-ben, olasz bevándorlók gyerekeként már Franciaországban született Uderzo eredetileg repülőmérnöknek tanult, aztán 1951-ben megismerkedett a lengyel zsidó bevándolók gyerekeként Párizsban született René Goscinnyvel, amiből életre szóló barátság és kreatív kapcsolat lett. 

Balra Goscinny, jobbra Uderzo.Fotó: STAFF/AFP

A két barát együtt helyezkedett el első munkahelyén, a World Press nevű kiadónál és innentől kezdve együtt dolgozott. Goscinny írta a sztorikat, Uderzo rajzolóként pedig megteremtette a figurákat és a világukat.

Első közös teremtményeik Oumpah-pah, az indián

Jehan Pistolet

És Luc Junior voltak.

Az alkotópáros tagjai 1959-ben vezető szerkesztők lettek a frissen induló Pilote képregénymagazinnál, amit nagyobb gyerekeknek szántak. Az első számban jelent meg Astérix figurája és azonnal nagy sikert aratott. A sztori először a magazinban jelent meg sorozat formájában, aztán 1961 kiadták az első önálló albumot, az Astérix, a gallt. 

Fotó: -/AFP

A siker 1967-re akkora lett, hogy a két művész innentől kezdve semmi mással nem foglalkozott. Óriási tempóban dolgoztak, évente két új albumot adtak ki. Az aranykor 10 évig tartott, Goscinny ugyanis 1977-ben fiatalon, 51 évesen meghalt. 

Innentől kezdve Uderzo írta és rajzolta a történeteket, de a barátja emlékére ezek az albumok is a klasszikus Goscinny-Uderzo szerzőpáros neve alatt jelentek meg.

A mester 2011-ben vonult vissza az alkotástól, azóta a Jean-Yves Ferri-Didier Conrad páros viszi tovább az Astérix-albumokat.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér