Németország megrendelt 6 millió védőmaszkot, de a szállítmány eltűnt a kenyai reptéren

külföld
2020 március 24., 10:29

A Németország által megrendelt FFP2-es védőmaszkok közül mindegy hatmillió darab tűnt el nyomtalanul a kenyai reptéren, írja a Spiegel. A lap szerint a szállítmánynak március 20-án kellett volna megérkezniük, mivel a kórházakban nagy szükség van az utánpótlásra.

Az FFP2-es védőmaszk
photo_camera Az FFP2-es védőmaszk Fotó: ROBERT MICHAEL/dpa Picture-Alliance/AFP

Egy belső dokumentum szerint most a gyártónak kell megmagyaráznia, mégis mi történt. Valamint a nem teljesítés miatt az összrendelés értékét is csökkentették. A lap kérdésére a védelmi minisztérium nem mondta el, mi történt a maszkokkal, de azt megerősítették, hogy tényleg eltűntek. Ugyanakkor pénzügyi kár nem keletkezett, mivel a maszkokat csak a leszállítás után kellett volna kifizetni. Mióta a hadsereg beszerzési hivatalára bízták a védőfelszerelések biztosítását, már 241 millió euró értékben kötöttek megállapodást a gyártókkal. A most eltűnt maszkok képezték volna az első nagyobb szállítmányt.

Egyébként a Spiegel egyik belső forrása szerint azt történhetett, hogy mivel a nagy kereslet miatt felszökött a védőmaszkok ára, a gyártó a németekkel történt megállapodás után mégis valaki másnak adhatta el a szállítmányt drágábban.

Kiemelt videóink