Németország megrendelt 6 millió védőmaszkot, de a szállítmány eltűnt a kenyai reptéren

A Németország által megrendelt FFP2-es védőmaszkok közül mindegy hatmillió darab tűnt el nyomtalanul a kenyai reptéren, írja a Spiegel. A lap szerint a szállítmánynak március 20-án kellett volna megérkezniük, mivel a kórházakban nagy szükség van az utánpótlásra.

Az FFP2-es védőmaszkFotó: ROBERT MICHAEL/dpa Picture-Alliance/AFP

Egy belső dokumentum szerint most a gyártónak kell megmagyaráznia, mégis mi történt. Valamint a nem teljesítés miatt az összrendelés értékét is csökkentették. A lap kérdésére a védelmi minisztérium nem mondta el, mi történt a maszkokkal, de azt megerősítették, hogy tényleg eltűntek. Ugyanakkor pénzügyi kár nem keletkezett, mivel a maszkokat csak a leszállítás után kellett volna kifizetni. Mióta a hadsereg beszerzési hivatalára bízták a védőfelszerelések biztosítását, már 241 millió euró értékben kötöttek megállapodást a gyártókkal. A most eltűnt maszkok képezték volna az első nagyobb szállítmányt. 

Egyébként a Spiegel egyik belső forrása szerint azt történhetett, hogy mivel a nagy kereslet miatt felszökött a védőmaszkok ára, a gyártó a németekkel történt megállapodás után mégis valaki másnak adhatta el a szállítmányt drágábban. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér