Ohio és Texas államokban nem végeznek abortuszokat a koronavírus miatt

Egészségügy
2020 március 24., 21:28

A művi vetélést nem tekintik halaszthatatlan beavatkozásnak, ezért a koronavírus-járvány lecsengéséig nem teszik elérhetővé az egyesült államokbeli Texas és Ohio államokban - írja a BBC.

A járvány miatti készültségben most az USA államainak többsége igyekszik korlátozni a nem életmentő, vagy halaszthatatlan műtéteket, hogy erőforrást szabadítson fel az akut egészségügyi ellátásra.

Jogvédő szervezetek azonban figyelmeztetnek: az abortuszt nem szabadna ilyen, úgynevezett elektív beavatkozásnak tekinteni.

Amerikai nőgyógyász szakmai szervezetek, köztük az American College of Obstetricians and Gynecologists is felhívja a figyelmet,

„Az abortusz nagyon időérzékeny ellátás, legtöbbször nem várhat heteket, sőt napokat sem, különben teljesen ellehetetlenül az elvégzése. Ha a nők nem tudnak hozzáférni ehhez az ellátáshoz, az óriási befolyással lehet az életükre, az egészségükre és a jóllétükre.”

Texas és Ohio azok közé az államok közé tartoznak, ahol a legszigorúbb szabályozások vonatkoznak az abortuszra. Texasban a terhesség 20. hete után tilos abortuszt végrehajtani, és a nőknek minden esetben tanácsadáson kell részt venniük, ha ilyen beavatkozást kérnek. Ohioban nemrégiben már 6 hetes terhesség felett betiltották az abortuszokat, de a bíróság törvényellenessé nyilvánította a korlátozást.