Ohio és Texas államokban nem végeznek abortuszokat a koronavírus miatt

A művi vetélést nem tekintik halaszthatatlan beavatkozásnak, ezért a koronavírus-járvány lecsengéséig nem teszik elérhetővé az egyesült államokbeli Texas és Ohio államokban - írja a BBC.

A járvány miatti készültségben most az USA államainak többsége igyekszik korlátozni a nem életmentő, vagy halaszthatatlan műtéteket, hogy erőforrást szabadítson fel az akut egészségügyi ellátásra.

Jogvédő szervezetek azonban figyelmeztetnek: az abortuszt nem szabadna ilyen, úgynevezett elektív beavatkozásnak tekinteni.

Amerikai nőgyógyász szakmai szervezetek, köztük az American College of Obstetricians and Gynecologists is felhívja a figyelmet,

„Az abortusz nagyon időérzékeny ellátás, legtöbbször nem várhat heteket, sőt napokat sem, különben teljesen ellehetetlenül az elvégzése. Ha a nők nem tudnak hozzáférni ehhez az ellátáshoz, az óriási befolyással lehet az életükre, az egészségükre és a jóllétükre.”

Texas és Ohio azok közé az államok közé tartoznak, ahol a legszigorúbb szabályozások vonatkoznak az abortuszra. Texasban a terhesség 20. hete után tilos abortuszt végrehajtani, és a nőknek minden esetben tanácsadáson kell részt venniük, ha ilyen beavatkozást kérnek. Ohioban nemrégiben már 6 hetes terhesség felett betiltották az abortuszokat, de a bíróság törvényellenessé nyilvánította a korlátozást.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér