A kevesebb repülőgép a meteorológiai előrejelzésekre is hat

időjárás
2020 március 25., 19:52

A repülőforgalom koronavírus-járvány miatti csökkenése az időjárás-előrejelzésekre is hatással van – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A járványhelyzet egyik következményeként a légitársaságok világszerte csökkentették a járataik gyakoriságát, vagy teljesen leállították azokat. Ezzel azoknak a repülőgépes méréseknek a száma is drasztikusan csökkent, amik fontos információ-forrást jelentenek a meteorológiai előrejelző modelleknek - írja az OMSZ.

Az európai meteorológiai szolgálatokat tömörítő EUMETNET folyamatosan figyeli az időjárás-előrejelzésekbe beépülő repülőgépekről származó (ún. AMDAR) mérések számát, és a legutóbbi napok adatai alapján az európai felszállások kb. 70 százalékos csökkenésével kb. 40 százalékára esett vissza az AMDAR mérések száma. A csökkenés mértéke napról napra fokozódik, és előreláthatóan nyárig folytatódik – írják.

Az időjárás-előrejelzések megbízhatósága nagyon érzékeny a kiindulási feltételek pontosságára, ezért a meteorológiában nagy a hangsúly a kezdeti állapot minél pontosabb leírásán. A szárazföldi felszín közelében fontos információval szolgálnak a felszíni meteorológiai állomások adatai, a magasabb légrétegek viszonyairól viszont a ballonos rádiószondák, a repülőgépeken elhelyezett mérőműszerek és a távérzékelési eszközök (például a műholdak) adnak képet.

Az OMSZ rövidtávú előrejelzéseit a Kárpát-medencét lefedő AROME modellre alapozza, a modelltartományon kívül zajló folyamatokat az ECMWF előrejelzései írják le. A középtávú prognózisoknál döntően az ECMWF eredményeire támaszkodnak. Így az OMSZ előrejelzéseinek megbízhatóságát is nagymértékben befolyásolja a repülőgépes mérések számának csökkenése.

Az elhúzódó járványhelyzet miatt egyéb mérési információknál is számítanak visszaesésre. Pár hetes időtávlatban várhatóan csökkenni fog például a hajókról felengedett rádiószondák száma, hosszabb távon pedig a készletek kimerülése és a karbantartás elhúzódása okozhat átmeneti leállásokat például a radarhálózatban. (MTI)