Ausztriában már 5560 fertőzöttet regisztráltak

Ausztriában az egészségügyi minisztérium jelentése szerint délutánra 5560-ra nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma. Ez az előző napi adathoz képest közel 18 százalékos növekedést jelent. A halottak száma 31-re nőtt.

A legtöbb, koronavírussal fertőzött beteget Tirol tartományban diagnosztizálták (1393 fő), a második helyen Felső-Ausztria áll (915 fő), Alsó-Ausztriában 750-en, míg Bécsben 702-en fertőződtek meg koronavírussal. Eddig 32407 esetben végezték el a koronavírus-tesztet.

Tirolban azzal vádolják a tartomány vezetését, hogy későn hoztak óvintézkedéseket, így túl későn zárták be a hoteleket és a sípályákat. Günther Platter (ÖVP) tartományi vezető ellen emiatt feljelentést tettek.

„A szívügyemnek tekintem Dél-Tirolt” – mondta Sebastian Kurz kancellár a Dolomiten helyi napilapnak. Kurz megígérte, hogy a kormány segít a koronavírussal legjobban sújtott tartománynak a betegellátásban, így többek között védőfelszereléseket is küldenek a településekre. Azt mondta, az együttműködés nemcsak üres szavakat jelent, hanem naponta tettekben is megnyilvánul.

Arról is beszélt, hogy a válság után meg kell vitatni az „európai szolidaritás” kérdését, mert szerinte nem fordulhat elő, hogy a nemzetállamok nem hangolják össze az intézkedéseiket, és így például Ausztria 2 héten át küzdött azért, hogy a német határon átengedjék a védőmaszkokat szállító teherautót.

Közben Alma Zadic igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a válság idején egyszerűbben juthatnak hozzá családok az ún. ellátási támogatáshoz. A segítséget akkor lehet kérni, ha egyik szülő nem teljesíti fizetési kötelezettségét, és a kiskorú gyerekek élelmezése nem biztosított. Azt mondta, a segítséget azok a szülők kérhetik, akik a válság miatt elveszítették az állásukat, vagy a jövedelmük nagyon csökkent. A fedezetet a családügyi minisztérium biztosítja.

Közben Burgenland tartomány azt javasolta a helyi önkormányzatoknak, hogy adjanak haladékot a vállalkozásoknak a helyi adók megfizetésére. Astrid Eisenkopf (SPÖ) tartományi helyettes vezető azt mondta, a befizetési határidő módosítására van lehetőség, és ez „minden egyes vállalkozásnak segítséget jelent”.

A Vöröskereszt „Stopp Corona Appot” indított, hogy megakadályozzák a vírusfertőzés terjedését. Az alkalmazás egy „kapcsolattartási naplóként” működik: azok, akik csatlakoznak, elmenthetik, mikor kivel találkoztak. Ha az alkalmazást letöltő tagok közül valaki megbetegszik a Covid-19 fertőzés következtében, értesítést kapnak azok a személyek, akikkel az illető az elmúlt 48 órában kapcsolatba lépett, így például könnyebben elérhetők lesznek azok az utasok, akik egy vonaton ugyanabban a fülkében utaztak, vagy azok a kollégák, akik közösen vettek részt egy munkahelyi megbeszélésen.

Közben egy közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy az osztrákok többsége (77 százalék) úgy érzi, „jól informált” a koronavírussal kapcsolatban. Elsősorban az 50 év felettiek tartják magukat tájékozottnak (84 százalék), míg a megkérdezettek 3 százaléka gondolja azt, hogy nem kapott elég tájékoztatást. A lakosság elsősorban a televízióból, a rádióból, illetve a napilapokból szerzi ismereteit. A megkérdezettek több mint fele azt mondta, naponta több mint 2 órát tölt a koronavírussal kapcsolatos hírek megismerésével.

Közben egy bécsi kórházban egy koronavírus-fertőzés gyanúja miatt felvett beteg késsel megsebesített egy ápolónőt. A pszichés betegségben szenvedő páciens koronavírustesztje végül negatív lett. Az ápolónő a fején és az arcán szenvedett sérüléseket. Az elkövetőt a rendőrség őrizetbe vette. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér