Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara: állami válságkezelő holding kell

gazdaság
2020 március 25., 10:39

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara összeállított egy hatpontos pénzügyi intézkedéscsomagot a koronavírus okozta gazdasági válság kezelésére, amiben arra kéri a kormányt, hogy hozzon létre egy 100 százalékban állami tulajdonú válságkezelő holdingot.

A BKIK elnöke, Nagy Elek szerint minél hamarabb szükség lenne egy Nemzeti Válságkezelő Holding Zrt.-re, ami állami kezességvállalás mellett bocsátana ki 1000 milliárd forint kötvényt, 0 százalékos kamattal, amit a Magyar Nemzeti Bank vásárolna meg.A javaslatban szerepel, hogy a holding szakosított válságkezelő leányvállalatokat, vagy divíziókat hozna létre, amelyeket a kötvénykibocsátásból befolyó összegből feltőkésítenének. Ezek a leányvállalatok vagy divíziók meghatározott problémacsoportokra fókuszálnak majd. A divíziók funkciójára is tettek javaslatot, lenne többek között válságkezelő kockázati tőkebefektető, eszközkezelő és követeléskezelő cég is. 

A kötvénykibocsátásból befolyó összegből  a holding már meglévő állami cégeket és programokat is tőkéhez tudni jutatni, például a Magyar Export-Import Bank Zrt.-t és a SZÉP Kártya Programot.

Ha pedig időközben elfogyna a 1000 milliárd, akkor a BKIK újabb kötvénykibocsátási kört javasolna. 

(MTI)