Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara: állami válságkezelő holding kell

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara összeállított egy hatpontos pénzügyi intézkedéscsomagot a koronavírus okozta gazdasági válság kezelésére, amiben arra kéri a kormányt, hogy hozzon létre egy 100 százalékban állami tulajdonú válságkezelő holdingot.

A BKIK elnöke, Nagy Elek szerint minél hamarabb szükség lenne egy Nemzeti Válságkezelő Holding Zrt.-re, ami állami kezességvállalás mellett bocsátana ki 1000 milliárd forint kötvényt, 0 százalékos kamattal, amit a Magyar Nemzeti Bank vásárolna meg.A javaslatban szerepel, hogy a holding szakosított válságkezelő leányvállalatokat, vagy divíziókat hozna létre, amelyeket a kötvénykibocsátásból befolyó összegből feltőkésítenének. Ezek a leányvállalatok vagy divíziók meghatározott problémacsoportokra fókuszálnak majd. A divíziók funkciójára is tettek javaslatot, lenne többek között válságkezelő kockázati tőkebefektető, eszközkezelő és követeléskezelő cég is. 

A kötvénykibocsátásból befolyó összegből  a holding már meglévő állami cégeket és programokat is tőkéhez tudni jutatni, például a Magyar Export-Import Bank Zrt.-t és a SZÉP Kártya Programot.

Ha pedig időközben elfogyna a 1000 milliárd, akkor a BKIK újabb kötvénykibocsátási kört javasolna. 

(MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér