Egy román kórházban azokat is behívták dolgozni, akik elkapták a koronavírust

külföld
2020 március 25., 04:38

Miután a Suceava Megyei Sürgősségi Kórház 92 dolgozója elkapta a koronavírust, a román kormány úgy döntött, két napra bezárja az intézményt, írja a Maszol. Az ügyészség eljárást indított betegségek leküzdésének meghiúsítása és hivatali visszaélés gyanújával, amiért a kórházban nem tartották be a járványügyi intézkedéseket. A gyanú szerint

a kórház egyes vezetői elvárták az alkalmazottaktól, hogy hétfőn akkor is bemenjenek dolgozni, ha pozitív lett a koronavírus-tesztjük, vagy még nem ellenőrizték őket.Nelu Tătaru egészségügyi államtitkár hétfő este azt mondta, a kórházat bezárják, két napon keresztül fertőtlenítik, és csakis koronavírussal fertőzött betegek kezelésére fogják használni. 

A tervek szerint a többi beteget a régió más kórházaiba szállítják. A Maszol idézi a kórház egyik fiatal onkológusának üzenetét, amit az orvos testvére kezdett terjeszteni a Facebookon. Eszerint

a koronavírusos betegekkel teli járványosztályt három orvos látja el, ebből ketten onkológusok, a harmadik aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos.Egy másik, ugyanebben a kórházban dolgozó orvos név nélkül azt mondta a Libertatea című lapnak, hogy Suceava „Románia Lombardiájává válhat”, és ha  a nem koronavírussal kezelt pácienseket tesztek elvégzése nélkül átszállítják más moldovai kórházakba, oda is magukkal vihetik a fertőzést.

Kedd estig öt olyan páciens halt meg, akit ebben a kórházban kezeltek koronavírus-fertőzéssel. Romániában 12 koronavírusos halálesetről és közel 800 fertőzöttről lehet tudni.