Gigantikus segélycsomag után tőzsdei örömünnep az Államokban

Történelmi esések után történelmi emelkedés az amerikai tőzsdén: tegnap 11 százalékost növekedést produkált a legfontosabb amerikai iparvállalatok papírjait követő Dow Jones index (1933 óta nem volt példa ekkora napi növekedésre), ma nyitás után pedig újabb három százalékot emelkedet az index.

Az amerikai tőzsdei eufória oka, hogy tegnap éjszaka a Trump kormányzat és szenátus megegyezett a kétezermilliárd dolláros (körülbelül az USA éves nemzeti összetermékének tizede) gazdaságélénkítő- illetve mentőcsomag elfogadásáról. A koronavírus-járvány gazdasági következményeit enyhítő intézkedés kiterjeszti a munkanélküli segélyezés körét, extra támogatást juttat az egészségügynek, rendkívüli hiteleket biztosít a vállalkozásoknak, illetve készpénzt, fejenként 1200 dollárt juttat a rászoruló felnőtteknek, 500 dollárt a gyerekeknek.

A légiközlekedés és a repülőgépipar összesen 50 milliárd dolláros hitelkerethez jut a kormányzati intézkedések révén.

Az európai tőzsdék is reagáltak a kedvező amerikai hírekre: a legfontosabb indexek három százalék körüli emelkedéssel nyitottak ma reggel, de viszonylag gyorsan kifújt a lendület, a legfontosabb német tőzsdeindex, a DAX már mínuszban járt délután. (Reuters, Business Insider, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér