Gigantikus segélycsomag után tőzsdei örömünnep az Államokban

gazdaság
2020 március 25., 14:20

Történelmi esések után történelmi emelkedés az amerikai tőzsdén: tegnap 11 százalékost növekedést produkált a legfontosabb amerikai iparvállalatok papírjait követő Dow Jones index (1933 óta nem volt példa ekkora napi növekedésre), ma nyitás után pedig újabb három százalékot emelkedet az index.

Az amerikai tőzsdei eufória oka, hogy tegnap éjszaka a Trump kormányzat és szenátus megegyezett a kétezermilliárd dolláros (körülbelül az USA éves nemzeti összetermékének tizede) gazdaságélénkítő- illetve mentőcsomag elfogadásáról. A koronavírus-járvány gazdasági következményeit enyhítő intézkedés kiterjeszti a munkanélküli segélyezés körét, extra támogatást juttat az egészségügynek, rendkívüli hiteleket biztosít a vállalkozásoknak, illetve készpénzt, fejenként 1200 dollárt juttat a rászoruló felnőtteknek, 500 dollárt a gyerekeknek.

A légiközlekedés és a repülőgépipar összesen 50 milliárd dolláros hitelkerethez jut a kormányzati intézkedések révén.

Az európai tőzsdék is reagáltak a kedvező amerikai hírekre: a legfontosabb indexek három százalék körüli emelkedéssel nyitottak ma reggel, de viszonylag gyorsan kifújt a lendület, a legfontosabb német tőzsdeindex, a DAX már mínuszban járt délután. (Reuters, Business Insider, MTI)