Nem tudtak megegyezni a gazdasági mentőtervről az eurócsoportban

gazdaság
2020 március 25., 04:36

Nem sikerült megállapodniuk a gazdasági sokk enyhítését célzó intézkedésekben az EU-s tagállamok pénzügyminisztereinek kedd esti tanácskozásán Brüsszelben. 

Az eurócsoport ülés célja az lett volna, hogy Olaszország elfogadtasson egy jelentős pénzügyi szolidaritási csomagot, amit Franciaország és Spanyolország is támogatott, azonban Németország is Hollandia ellene volt. Az utóbbiak szerint a meglévő intézkedések, vagyis a lazább költségvetési szabályok és az Európai Központi Bank mentőcsomagja elegendők. 

„Minden lehetőséget megvizsgálunk a gazdaságaink támogatására ezekben a nehéz időkben. A tárgyalás még csak most kezdődött, további munkára van szükség” - mondta Mario Centeno, az eurócsoport elnöke.

Olaszország korábban koronakötvények bevezetését is javasolta, amivel féken lehetne tartani az euróövezet adósságállományát, de Németország ezt a javaslatot is elutasította, mert szerintük ez az átkeresztelt eurókötvény, amire ők az előző válságok ideje alatt is nemet mondtak. 

A szakértők szerint azért nem sikerül dűlőre jutni, mert az északi tagállamok nem bíznak a déli országok pénzügyi fegyelmezettségében. A mentőterv kérdését a továbbiakban az EU-csúcson fogják tárgyalni. 

(MTI)