Nem tudtak megegyezni a gazdasági mentőtervről az eurócsoportban

Nem sikerült megállapodniuk a gazdasági sokk enyhítését célzó intézkedésekben az EU-s tagállamok pénzügyminisztereinek kedd esti tanácskozásán Brüsszelben. 

Az eurócsoport ülés célja az lett volna, hogy Olaszország elfogadtasson egy jelentős pénzügyi szolidaritási csomagot, amit Franciaország és Spanyolország is támogatott, azonban Németország is Hollandia ellene volt. Az utóbbiak szerint a meglévő intézkedések, vagyis a lazább költségvetési szabályok és az Európai Központi Bank mentőcsomagja elegendők. 

„Minden lehetőséget megvizsgálunk a gazdaságaink támogatására ezekben a nehéz időkben. A tárgyalás még csak most kezdődött, további munkára van szükség” - mondta Mario Centeno, az eurócsoport elnöke.

Olaszország korábban koronakötvények bevezetését is javasolta, amivel féken lehetne tartani az euróövezet adósságállományát, de Németország ezt a javaslatot is elutasította, mert szerintük ez az átkeresztelt eurókötvény, amire ők az előző válságok ideje alatt is nemet mondtak. 

A szakértők szerint azért nem sikerül dűlőre jutni, mert az északi tagállamok nem bíznak a déli országok pénzügyi fegyelmezettségében. A mentőterv kérdését a továbbiakban az EU-csúcson fogják tárgyalni. 

(MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér