Románia tesztelni akarja Bukarest, majd az összes nagyváros minden lakóját

Román katonák mobilkórházat húznak fel Bukarest külvárosában 2020. március 20-án.Fotó: Andrei Pungovschi/AFP

Nelu Tătaru egészségügyi államtitkár bejelentette, hogy a már a jövő héten elkezdik a román főváros, Bukarest lakóinak módszeres tesztelését koronavírusra. Először az  egészségügyi dolgozókat, aztán az időseket, betegeket tesztelnék, és aztán kiterjesztenék a műveletet az egész lakosságra.

Ha a bukaresti tesztek eredménye indokolja, akkor a többi nagyvárosban is elkezdik szűrni a teljes lakosságot.  Viorel Costache egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az orvoscsoportok dél-koreai mintára, házról házra járva végeznék a vizsgálatokat. A miniszter becslése szerint Románia már a hétvégén túl lesz a kétszázezredik (!) koronateszten. A koronavirus.gov.hu adatai szerint Magyarország egyelőre 7000 igazolt tesztet sem végzett el. (Maszol.ro)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér