Szlovákiában megszavazták, hogy veszélyhelyzetben követhesse az állam a mobilokat

Az eredeti elképzeléshez képest némileg enyhítettek a szlovákiai parlamentben a kormány javaslatán, de végül elfogadták a Lex Koronának nevezett igazságügyi törvénymódosítást – írja a Parameter a TASR-ra hivatkozva.

A módosítás értelmében felhasználhatnák a mobilszolgáltatóktól nyert adatokat a koronavírus-fertőzés lehetséges gócpontjainak azonosítására: a Közegészségügyi Hivatal – az üzenetek tartalmát kivéve – olyan adatokhoz is hozzáférne, amik eddig telekommunikációs titoknak számítottak.

A Közegészségügyi Hivatal a mobilszolgáltatók adatait anonimizált formában használhatja statisztikákhoz, a cél a megelőzés és a modellkészítés segítése. A hivatal a karanténba kerülteket is beazonosítja, és üzenetekben tájékoztatja az előírásokról.

Hozzáférhetnek a helyadatok keletkezési idejéről szóló információkhoz is, csak a rendkívüli helyzetben és az esetleges veszélyhelyzet idején, maximum 2020 végéig. (Parameter)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér