Terjed a koronavírus Afrikában is, Dél-Afrikában a legrosszabb a helyzet

Egészségügy
2020 március 25., 17:08
  • 700 fölé nőtt az új koronavírus fertőzöttjeinek a száma a Dél-afrikai Köztársaságban, és a kontinens több országában is nőtt a megbetegedések száma.
  • Zimbabwéban sztrájkolnak az orvosok, Etiópai elítéltek ezreit engedi szabadon a járvány miatt.

Dél-Afrikában szerdára 709-re nőtt a fertőzöttek száma – mondta Zweli Mkhize egészségügyi miniszter. Az előző nap még csak 554 megbetegedésről tudtak az 58 milliós országban. A járványnak egyelőre nincs halálos áldozata, de két embert intenzív osztályon ápolnak – közölte a miniszter.

Eddig főleg behurcolt fertőzésekről számoltak be a hatóságok, de mostanra egyre gyakoribbak a helyi megbetegedések, amik az egész országot lefedik. Az afrikai kontinensen a Dél-afrikai Köztársaságban a legsúlyosabb a koronavírus-járvány.

Cyril Ramaphosa elnök hétfő este 3 hetes kijárási tilalmat rendelt el, ami helyi idő szerint csütörtök éjféltől kezdődik. A dél-afrikai légitársaság (SAA) – ami korábban már felfüggesztette a nemzetközi járatait – az összes belföldi járatot is törölte a vesztegzár idejére. A karantén alatt a legtöbb bolt bezár, csak a gyógyszertárak, laboratóriumok, egészségügyi ellátók, bankok, létfontosságú pénzügyi szolgáltatások, élelmiszerüzletek és benzinkutak üzemelnek.

Fertőtlenítik az átutazók kezét Dél-Afrikában, nem messze Hammanskraaltól 2020. március 25-én.
photo_camera Fertőtlenítik az átutazók kezét Dél-Afrikában, nem messze Hammanskraaltól 2020. március 25-én. Fotó: Phill Magakoe/AFP

Zimbabwéban sztrájkba léptek a közkórházak orvosai tiltakozásul az ellen, hogy nincs elég védőfelszerelésük (se kesztyűből, se maszkból, se védőköpenyből), és azt tapasztalják, hogy a problémával senki sem törődik az állam részéről. De közölték, hogy azonnal munkába állnak, ha lesz elég felszerelés.

A fertőzéstől tartva sztrájkolni kezdtek az ország legnagyobb repülőterének vámtisztjei is. Azt mondták, semmilyen intézkedés nem történt a védelmükben azután sem, hogy a hararei repülőtér fogadott egy fertőzött utast, aki megfertőzhetett jó pár ott dolgozót. Zimbabwéban a hivatalos adatok szerint eddig hárman fertőződtek meg a vírustól, egyikük már bele is halt a Covid-19 betegségbe. Az ellenzék megbetegedések elhallgatásával vádolja a kormányt.

Ugandában továbbra is 9 fertőzöttet tartanak nyilván. Az országban szombaton jelent meg a koronavírus egy Dubajból hazatért embernél. Azóta Kampala lezárta a repülőterét, csak teherszállító repülőgépeket engednek leszállni az országban. Több mint egy hónapra bezártak az iskolák és a templomok.

Etiópiában több mint 4000 elítéltet engednek szabadon a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásáért. Az intézkedés csakis enyhébb bűncselekményt elkövetőket érint, akiknek amúgy is hamarosan letelne büntetésük vagy gyerekeik vannak. Gyilkosok esetében nincs szó engedményről.

  • Etiópiában eddig 12 fertőzöttet tartanak nyilván.
  • Szudánban is több mint 4000 rabot engednek szabadon a járvány feltartóztatása érdekében.
  • Burkina Fasóban 114 fertőzöttről tudni.
  • A szomszédos Elefántcsontparton 73 megbetegedést regisztráltak.
  • Ghánában 53 megbetegedést regisztráltak.
  • Szenegálban 86 ember fertőződött meg
  • Kamerunban ez a szám 66.
  • Kongóban 45 ember fertőződött meg.
  • Nigériában 46 megbetegedésről és egy halálesetről számoltak be. A kontinens legnépesebb állam, Nigéria hétfőn lezárta szárazföldi határait.
  • Ruandában 40-re nőtt a fertőzöttek száma. Az ország szombaton szigorú intézkedéseket léptetett életbe: bezártak a nem létfontosságú üzletek, és a helyiek csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonaikat.

A kínai Jack Ma Foundation (Jack Ma Alapítvány) 54 afrikai országnak ajánlott fel egészségügyi adományokat a koronavírus elleni harchoz. Uganda például 20 ezer tesztcsomagot, 100 ezer maszkot és egyéb védőfelszereléseket kapott kedden. (Ma Jün, azaz Jack Ma az Alibaba Group multinacionális technológiai konglomerátum társalapítója és volt elnöke.) (MTI)