A francia kormány a német hadseregtől kérne segítséget a járvány elleni küzdelemben

hadsereg
2020 március 26., 15:05

A koronavírus terjedése miatt a francia kormány a napokban a Bundeswehr segítségét kérte, írja a Spiegel. Főleg arra lenne szükségük, hogy a német hadsereg helikopterei segítsenek a fertőzöttek elszállításában, valamint be kellene szállniuk a betegek ellátásába is, mivel a francia ellátórendszer már a teljesítőképessége határán jár. 

A segítségkérés egyelőre csak előzetes tárgyalások szintjén merült fel, hivatalos kormányzati felkérés még nem érkezett, de a lap szerint a német védelmi minisztériumban azzal számolnak, hogy a francia kormány hamarosan hivatalos formában is bejelentkezik. Mivel a német és francia egységek már így is több területen együttműködnek, a katonai segítségnyújtás sem lenne elképzelhetetlen.

photo_camera Fotó: PATRIK STOLLARZ/AFP

Franciaországban a szerda esti összesítés szerint 1331-ra emelkedett a Covid-19 fertőzésben meghaltak száma, ami 231-gyel több, mint kedd este. A növekedés szinte azonos, mint az előző 24 órában, ez Spanyolország és Olaszország után a harmadik legjelentősebb ugrás egy nap alatt a világon. A 25 233 regisztrált beteg közül 11 539-en vannak kórházban, közülük 2827-en intenzív osztályokon, 311-gyel többen, mint az előző nap. A kórházban ápoltak harmada 60 év alatti, jelentős többségük (59 százalék) 60 és 80 év közötti, és az elhunytak 86 százaléka 70 év feletti volt. 

És Németország egyébként is vett már át fertőzötteket Franciaországtól. Csütörtökön jelentették be, hogy 14 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg érkezett Hessenbe Franciaországból (4 beteg) és Olaszországból (10 beteg).