Lehet, hogy használhatatlanok a csehek és spanyolok által megvásárolt kínai koronavírus-gyorstesztek (frissítve!)

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

“Az eredmények tükrében nincs értelme bevetni ezeket a teszteket” - mondta egy érintett spanyol mikrobiológus, miután több spanyol kutatóhelyen is leellenőrizték azokat a Kínából vásárolt gyorsteszteket, amik segítségével a spanyol kormány fel akarja mérni a lakosság általános fertőzöttségének valós mértékét - írja az El País. A spanyol napilap szerint a sencseni központú Bioeasy nevű cég termékei a kívánatos 80 százalék helyett csak 30 százalékos pontossággal képesek kimutatni a koronavírus-fertőzöttséget. 

A spanyol illetékesek úgy találták, hogy az új gyorstesztek mellett ugyanúgy folytatni kell a hagyományos tesztelést is.

A most gyengének talált gyorstesztből a spanyol kormány 340 ezer darabot vásárolt. Azt is bejelentették nemrég, hogy rendeltek még 5,5 millió gyorstesztet, de az nem világos, hogy utóbbiak ugyanolyan típusúak-e, mint az előbbiek.

Amióta kiderült, hogy milyen nagy mennyiségben kellene koronavírus-teszteket végezni, egyre több szó esik a 10-15 perc után eredményt mutató gyorstesztekről. A hagyományos, úgynevezett PCR alapú tesztek ugyanis, bár pontosak és megbízhatóak, egyrészt lassúak, másrészt komoly kapacitású központi laboratóriumokat és jelentős emberi élőmunkát igényelnek, amit csak szakértők végezhetnek. A szigorúan vett tesztelés is 4-6 óra alatt készül el, de a szállítással és biztonsági protokollok betartásával együtt a valóságban 1 napig vagy még tovább is eltart a mintavételtől az eredmény közléséig tartó idő. De ami a legfontosabb, az ilyen teszteknek erős mennyiségi korlátja van a speciális kívánalmak miatt.

Éppen ezért rendelt több európai ország milliószámra gyorsteszteket a járvány legrosszabbján lassan túlesőnek látszó Kínából. Ezek elvileg hasonlóan működnek, mint egy terhességi gyorsteszt: a nyálkahártyáról lekapart mintából az eszköz néhány percen belül vonalak vagy elszíneződés segítségével mutatja meg, hogy az alany fertőzött-e. Az előnye a gyorsaságon felül az, hogy nem kellenek hozzá sem laborok, sem szakképzett személyzet, így - elvileg - hatalmas tömegek villámgyors szűrésére is alkalmasak. Már amennyiben jól működnek. 

De nemcsak Spanyolországban merült fel, hogy nem ez a helyzet. A cseh közszolgálati rádió weboldalán megjelent cikk szerint egy cseh kutatónő azt nyilatkozta, hogy amikor a laborjában leellenőrizték a Kínából vásárolt új gyorsteszteket, azt tapasztalták, hogy azok 80 százalékos hibaszázalékkal működtek. Azt nem tudni, hogy ezek azonos gyártmányok voltak-e a spanyolokéival. A nyilatkozó kutatónő szerint az új gyorstesztek hamis pozitív és hamis negatív eredményeket is produkáltak. 

Jan Hamacek belügyminiszter szerint viszont a kutatók rossz módszerrel vizsgálták a gyorsteszteket, amik szerinte igenis használhatók lesznek bizonyos feladatokra, például azok ellenőrzésére, akik a 14 napos karanténidőszak végéhez érnek.

Update: Az El País fentebb idézett cikkére rövidesen reagált Kína madridi nagykövetsége. A Twitter-threadből a következők derülnek ki:

1.) a Bioeasy nevű cégnek, amelyiktől a spanyol kormány vásárolt, nincs is engedélye ilyen termékek gyártására és forgalmazására.

2.) A spanyol kormány által megvásárlandó 5,5 millió gyorstesztről még nem kötötték meg az üzletet, így a tesztek még el sem hagyták Kínát. A kínai kormány az óriási üzlet megtámogatására listát adott át a spanyol félnek a megbízható tesztgyártókról. Ezen a listán nem szerepel a Shenzhen Bioeasy Biotechnology nevű cég.

3.) A kínai kormány, illetve kormányközeli óriáscégek adományként is küldenek gyorsteszteket különböző országokba, de ezek között nem szereplnek a Bioeasy termékei.

Egy friss El País cikk szerint pedig hivatalosan is elismerték, hogy az első adag gyorsteszt gyenge minőségű volt.


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér