Lehet, hogy használhatatlanok a csehek és spanyolok által megvásárolt kínai koronavírus-gyorstesztek (frissítve!)

Egészségügy
2020 március 26., 12:22

“Az eredmények tükrében nincs értelme bevetni ezeket a teszteket” - mondta egy érintett spanyol mikrobiológus, miután több spanyol kutatóhelyen is leellenőrizték azokat a Kínából vásárolt gyorsteszteket, amik segítségével a spanyol kormány fel akarja mérni a lakosság általános fertőzöttségének valós mértékét - írja az El País. A spanyol napilap szerint a sencseni központú Bioeasy nevű cég termékei a kívánatos 80 százalék helyett csak 30 százalékos pontossággal képesek kimutatni a koronavírus-fertőzöttséget. 

A spanyol illetékesek úgy találták, hogy az új gyorstesztek mellett ugyanúgy folytatni kell a hagyományos tesztelést is.

A most gyengének talált gyorstesztből a spanyol kormány 340 ezer darabot vásárolt. Azt is bejelentették nemrég, hogy rendeltek még 5,5 millió gyorstesztet, de az nem világos, hogy utóbbiak ugyanolyan típusúak-e, mint az előbbiek.

Amióta kiderült, hogy milyen nagy mennyiségben kellene koronavírus-teszteket végezni, egyre több szó esik a 10-15 perc után eredményt mutató gyorstesztekről. A hagyományos, úgynevezett PCR alapú tesztek ugyanis, bár pontosak és megbízhatóak, egyrészt lassúak, másrészt komoly kapacitású központi laboratóriumokat és jelentős emberi élőmunkát igényelnek, amit csak szakértők végezhetnek. A szigorúan vett tesztelés is 4-6 óra alatt készül el, de a szállítással és biztonsági protokollok betartásával együtt a valóságban 1 napig vagy még tovább is eltart a mintavételtől az eredmény közléséig tartó idő. De ami a legfontosabb, az ilyen teszteknek erős mennyiségi korlátja van a speciális kívánalmak miatt.

Éppen ezért rendelt több európai ország milliószámra gyorsteszteket a járvány legrosszabbján lassan túlesőnek látszó Kínából. Ezek elvileg hasonlóan működnek, mint egy terhességi gyorsteszt: a nyálkahártyáról lekapart mintából az eszköz néhány percen belül vonalak vagy elszíneződés segítségével mutatja meg, hogy az alany fertőzött-e. Az előnye a gyorsaságon felül az, hogy nem kellenek hozzá sem laborok, sem szakképzett személyzet, így - elvileg - hatalmas tömegek villámgyors szűrésére is alkalmasak. Már amennyiben jól működnek. 

De nemcsak Spanyolországban merült fel, hogy nem ez a helyzet. A cseh közszolgálati rádió weboldalán megjelent cikk szerint egy cseh kutatónő azt nyilatkozta, hogy amikor a laborjában leellenőrizték a Kínából vásárolt új gyorsteszteket, azt tapasztalták, hogy azok 80 százalékos hibaszázalékkal működtek. Azt nem tudni, hogy ezek azonos gyártmányok voltak-e a spanyolokéival. A nyilatkozó kutatónő szerint az új gyorstesztek hamis pozitív és hamis negatív eredményeket is produkáltak. 

Jan Hamacek belügyminiszter szerint viszont a kutatók rossz módszerrel vizsgálták a gyorsteszteket, amik szerinte igenis használhatók lesznek bizonyos feladatokra, például azok ellenőrzésére, akik a 14 napos karanténidőszak végéhez érnek.

Update: Az El País fentebb idézett cikkére rövidesen reagált Kína madridi nagykövetsége. A Twitter-threadből a következők derülnek ki:

1.) a Bioeasy nevű cégnek, amelyiktől a spanyol kormány vásárolt, nincs is engedélye ilyen termékek gyártására és forgalmazására.

2.) A spanyol kormány által megvásárlandó 5,5 millió gyorstesztről még nem kötötték meg az üzletet, így a tesztek még el sem hagyták Kínát. A kínai kormány az óriási üzlet megtámogatására listát adott át a spanyol félnek a megbízható tesztgyártókról. Ezen a listán nem szerepel a Shenzhen Bioeasy Biotechnology nevű cég.

3.) A kínai kormány, illetve kormányközeli óriáscégek adományként is küldenek gyorsteszteket különböző országokba, de ezek között nem szereplnek a Bioeasy termékei.

Egy friss El País cikk szerint pedig hivatalosan is elismerték, hogy az első adag gyorsteszt gyenge minőségű volt.