Mobiladatok alapján látják a svájci hatóságok, ha húsz embernél több gyűlt össze száz négyzetméteren belül

külföld
2020 március 26., 13:22

A legnagyobb svájci telekommunikációs cég, a Swisscom mobil helyadatokat oszt meg a svájci hatóságokkal a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében. 

Minden egyes alkalommal, amikor a helyadatok alapján azt érzékelik, húsz mobiltelefonnál több található száz négyzetméteres közterületen belül, tájékoztatják erről a közegészségügyi hatóságot

- írja a Swissinfo. A portál szerint az állampolgárok személyiségi jogait a tech-megfigyeléstől (tech surveillance) féltő kritikákra úgy reagált a svájci kormány egészségügyi minisztere, hogy hangsúlyozta:

a gyakorlat semmiképpen sem az emberek mozgásának valós idejű megfigyelését jelenti.

A telekommunikációs szolgáltató cég anonimizált adatokat ad át az államnak, amikhez csak az illetékes minisztériumban dolgozó munkatársak férhetnek hozzá, hogy elemezzék, mennyire követi a lakosság a Svájcban is bevezetett gyülekezési korlátozásokat.

A svájci hatóságok korábban megtiltották, hogy ötnél több ember találkozzon egymással, és döntöttek az iskolák, éttermek, bárok és a nem létfontosságú árucikkeket kínáló boltok bezárásáról is. Az országban több, mint tízezer embert fertőzött meg hivatalos adatok szerint a koronavírus.