Netanjahu alkut kötött az ellenzék vezérével, még másfél évig miniszterelnök maradhat

Véget érhet a hosszú ideje tartó politikai patthelyzet Izraelben, miután Beni Ganz, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnöke alkut kötött Benjámin Netanjahu ügyvivő miniszterelnökkel, a jobboldali Likud párt vezetőjével, és beszáll egy általa vezetett kormányba. Ganzot, aki több képviselővel kivált a Kék-Fehér pártból - csütörtök délután már meg is választották a törvényhozás elnökévé.

Benjamin Netanyahu és Benny Gantz kezet fognakFotó: HEIDI LEVINE/AFP

A pártnak eddig Meir Kohen volt a jelöltje a tisztségre. Beiktatási beszédében Ganz, aki korábban nem akart közösen kormányozni Netanjahuval, 

azt mondta, nem volt más választása, és Izrael érdekében cselekedett.A reggel még Ganzot támogató pártok délután már ellene szavaztak vagy tartózkodtak a szavazástól, viszont az eddigi politikai ellenfelei rá szavaztak. A Kék-fehér párt 15 törvényhozója támogatta Ganz megválasztását, a többség azonban Jaír Lapid és Móse Jaalon vezetésével távol maradt a szavazástól. Ez várhatóan a tömörülés felbomlását jelenti.

A kiszivárgott információk alapján a Ganz és Netanjahu között létrejött megállapodás értelmében Ganz átmeneti időre - míg a következő napokban végleges formába öntik a koalíciós megállapodást - lesz házelnök. Benjamin Netanjahu az alkuval valószínűleg megakadályozta, hogy olyan törvénytervezeteket fogadjanak el a kneszetben, amelyek tiltják, hogy vád alá helyezett képviselőt kérjenek fel kormányalakításra vagy azt, hogy egy kormányfőt kettőnél többször válasszanak meg az ország élére. 

Benjámin Netanjahu egyik feltételnek sem felelt volna meg, hivatali visszaélés és más vádak miatt eljárás folyik ellene, és már többször is kormányfővé választották.

Az alku szerint előbb Benjámin Netanjahu lesz másfél évig a miniszterelnök, majd szintén másfél évig Beni Ganz követi, aki az említett 15 képviselővel csatlakozik a Netanjahu vezette jobboldali-vallásos tömb 58 törvényhozójához a 120 fős parlamentben. 

 A Kék-fehér párt többsége szembehelyezkedett Beni Ganz váratlan lépésével, és ellenzékbe vonul Jaír Lapid és Móse Jaalon vezetésével.

Egyelőre nem világos, hogy további pártok csatlakoznak-e a kormánykoalícióhoz, köztük az Avigdor Liberman vezette jobboldali-nacionalista-liberális Izrael a Hazánk pártja.

Izraelben kevesebb mint egy év alatt háromszor tartottak parlamenti választásokat, legutóbb március 2-án, de a patthelyzetet eddig nem sikerült feloldani. (Guardian/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér