Operatív Törzs: Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését

Egészségügy
2020 március 26., 10:57

Hetven százalékkal csökkent a megszokotthoz képest a közterek igénybevétele, az Operatív Törzs szerint ez és a már bevezetett intézkedések egyelőre elegendők, és ennek köszönhető, hogy az országban lassul a járvány. Ezt erősítette meg Müller Cecília tiszti főorvos is, aki arról beszélt, hogy jó hír, hogy az elmúlt 24 órában nem halt meg senki a koronavírusban. A tiszti főorvos a maszkok viseléséről is tájékoztatást tartott, mert a maszkok hamis illuziót kelhetnek az emberekben. 

Az Operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília összegezete, hogy bár 261-re nőtt a fertőzöttek száma, örömhír, hogy az elmúlt egy napban senki nem halt meg és már 28 gyógyultunk is van. Hozzátette, hogy a legnagyobb betegeforgalom a Dél-Pesti Centrumkórházban van, de már a területi fertőzőbeteg osztályok is fogadnak gyanús eseteket.

Újra külön hangsúlyozta, hogy akinek gyanúja van, hogy megfertőződhetett az maradjon otthon és hívja fel a háziorvosát. Ha gyanús, hogy koronavírusos valaki, akkor az OMSZ egy speciális csoportja megy ki házhoz tesztet készíteni, súlyos tünetek esetén pedig ők is szállítják be a kórházba. Az orvosokat is arra szólította fel, hogy használják a védőfelszereléseket, mert az egyéni védőfelszerelés rendeltetésszerűen használatával minimalizálják a megfertőződés kockázatát. 

A tiszti főorvos arról is tájékoztatást tartott, hogy hogyan és hol érdemes viselni a maszkokat, amit mi ebben a cikkünkben magyaráztunk el.

Tisztázta, hogy az egészségügyi dolgozók azok, akiknek elsősorban maszkot kell viselni, és azt hogy milyet, ők pontosan tudják. Az egészségügyi dolgozóknak azért fontos a maszk viselése, hogy magukat megóvják a fertőzésektől. A betegnek viszont azért kell maszkot viselniük, hogy csökkentsék az esélyét annak, hogy másokat megfertőzzenek.Akkor is érdemes lehet maszkot hardani, ha valaki beteget ápol otthon. Illetve akkor, ha valakinek biztonságérzetet nyújt, hogy a boltokban is maszkot visel, azonban ez nem elegendő. 

A maszk nem állítja meg a járvány terjedését, minden más óvintézkedést is be kell tartani úgy, mint a kézmosást, a távolságtartást másoktól.Müller Cecília hozzátette, hogy ha használja valaki a maszkot, akkor azt viszont tegye jól. A maszk azt a hamis illuziót kelti bennünk, hogy mindentől védve vagyunk. Pedig ha valaki állandóan nyulkál a maszkhoz, akkor a kezével saját magát fogja megfertőzni. Ezek a maszkok nem zártak, tehát csak a cseppfertőzést fékezik meg. Ha leveszik a maszkot, se érjenek az arcukhoz, dobják ki és mossanak kezet. 

Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hogy  az Operatív Törzs ülése szerint a korábbi intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy a vírus terjedését megfékezzék, de a lakosság fegyelmezettsége is sokat tett a járvány terjedésének megállítása érdekében. Ez a kettő azt eredményezte, hogy Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését.  

 A 444.hu egyetlen kérdésére válaszoltak, miszerint:

Van valamilyen becslésük arra nézve, hogy a korlátozó intézkedéseknek köszönhetően a magyar lakosság mekkorra része marad otthon?

Lakatos ezredes szerint a forgalmi adatokból az látszik, hogy a normálishoz képest mintegy 60-70 százalékkal csökkent a közterületek igénybevétele.További kérdéseinkre nem kaptunk választ:

  • Hány egészségügyi dolgozó van a koronavírussal igazoltan fertőzöttek között?
  • Románia bejelentette, hogy tömeges tesztelést indít. Magyarországon tervezik-e jelentősen növelni a tesztek számát?
  • Mik a tapasztalataik a Kínából kapott gyorstesztekkel? Ezek eredményei vannak-e annyira megbízhatóak, mint az eddig végzett teszteké?
  • Tervezik-e antitest-tesztek bevezetését, amivel kimutatható, hogy a koronavírust valaha elkapta-e a megvizsgált személy?