A teherforgalmat is korlátozza a tisztifőorvos új rendelete

politika
2020 március 27., 06:42

A koronavirus.gov.hu cikkében nem emelték ki külön Müller Cecília tisztifőorvos új határozatából, hogy az az a teherforgalomra is vonatkozik - a hivatalos tájékoztató oldal beszámolójában csak a személyforgalmat érintő korlátozásokat említette. De a mellékelt határozat 6. pontja szerint a teherforgalomban belépő személyekre is korlátozásokat vezetett be a tisztifőrovos.

Határozata szerint még azokra is korlátozások vonatkoznak, akiknél nem állapítanak meg fertőzésgyanút az egészségügyi vizsgálaton. Müller úgy rendelkezett, hogy ebben az esetben

  • ha magyar sofőr magyarországi úticélra szállít árút, akkor a határátlépést követően 14 napra hatósági házi karantén alá kerül;
  • a külföldi sofőröknek a szállítmány lerakodását követően 24 órán belül el kell hagyniuk az országot;
  • tranzitszállítás esetén a legrövidebb úton és idő alatt, a kijelölt útvonalon át kell elhagyniuk az országot, és közben végig szájmaszkot és gumikesztyűt kötelesek viselni.

Az országos tisztifőorvos amúgy eddig nem tartotta szükségesnek, hogy egészséges, nem fertőzött személyek szájmaszkot viseljenek. Határozatát egészben alább olvashatják: