Egy magyar cég feltalált és megépített egy gépet, ami meg tudja mondani, hogy valaki mikor mosott utoljára kezet

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Hivatalosan “kéztisztaság monitorozó és a kontakt fertőzés esélyét csökkentő technológiának” nevezik azt, amit egy helyi újság érdekes cikke szerint egy dunaújvárosi innovációs centrumban fejlesztették ki. Az Enterprise Kft nevű cég a szabadalmat tavaly jegyeztette be a rendszerre, amiből az ember ügyfél minőségében annyit lát - vagyis látna, ha a cuccból nemcsak egy mintadarab létezne - hogy a vele kapcsolatba kerülő személynek, például orvosnak, asszisztensnek, pénztárosnak vagy eladónak - van egy elektronikus névtáblaszerűsége, ami megmutatja, hogy az illető mikor mosott kezet utoljára és mikor időszerű neki a következő menet.

A táblácska csak a jéghegy csúcsa, az eszköz mögött ugyanis egy komplett rendszer rejlik. Olyan, ami például azt is ki tudja szűrni, ha valaki bemegy ugyan a mosdóba, ki is nyitja a csapot, csobogtat, de nem mos kezet. Megkérdeztem és elmesélték, hogy a vízcsap porlasztó részét kicserélik egy olyan okos jeladóra, ami a működéséhez szükséges energiát az átfolyó vízből nyeri. A jeladó infravörös fénysugarat bocsát ki a kifolyó vízsugárban. Ez másképp törik meg, ha a víz simán csak folyik és másképp, ha valaki kezet mos benne. Így tudja a rendszer személyre szabottan megállapítani, hogy valaki ténylegesen tisztálkodott-e. Az okos névtáblában pedig infravörös vevő található, így egy valós időben tudja, hogy valaki hogy áll a kézmosással.

Ha pedig közelít a következő időpont, hangjelzéssel figyelmzteti az érintettet.

A cég a rendszert alapvetően egészsáégügyi intézményekre gondolva fejlesztette ki.

Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezető igazgatója a Dunaújváros Online-nak azt mondta, hogy 3-6 hónapos tesztelés és további fejlesztőmunka kellene ahhoz, hogy a prototípusból és a most létező rendszerből gyártható termék legyen. 

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!