Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy az operatív törzs ülésén úgy döntöttek, kijárási korlátozást vezetnek be Magyarországon két hétre, március 28-a és április 11-e között a koronavírus-járvány miatt. 

Ebben az időszakban csak munkavégzés és alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el otthonainkat. Az erről szóló rendeletet már alá is írta a miniszterelnök, a szövege pedig meg is jelent a Facebook-oldalán:

Mint Orbán elmondta, ez még nem teljes kijárási tilalom, az ugyanis hatalmas terhet róna az emberek életére. Így például az egészségügyi sétára még marad lehetőség, ha betartjuk a másfél méteres távolságot. 

Ugyanígy, ha például valaki otthon nem tudja ellátni napközben a gyermekét, továbbra is beviheti az iskolába, illetve az óvodákba.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy "elviselhető módon" próbálják elválasztani az időseket a fiataloktól. Ezért az élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe.

Ha valaki megsérti a rendelkezést, szabálysértést követ el, amiért a rendőrség pénzbírsággal sújthatja. 

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy tervei szerint április első felében léphet a nyilvánosság elé a gazdaság újraélesztésére vonatkozó akciótervvel, de addig is még a vírussal szembeni védekezés az első feladat, amihez a terjedését kell lelassítani.

Orbán szerint jelenleg úgy látják, hogy mire a csúcsára ér a vírus, a magyar egészségügy a normális terhelés tízszeresének lesz kitéve, erre kell most felkészülni, és ehhez kell lelassítani a járvány terjedését.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér