Kiszabadult a fogságból Irakban egy francia segélyszervezet négy elrabolt dolgozója

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Kiszabadult egy francia keresztény segélyszervezet négy munkatársa a fogságból Irakban. A három francia és egy iraki állampolgárt még január 20-án rabolták el Bagdadban. Egy nappal azután szabadultak, hogy Franciaország a koronavírusjárványra hivatkozva bejelentette Irakban állomásozó csapatai kivonását.

Jeanne Der Agopian és Benjamin Blanchard, az SOS Chrétiens d'Orient sajtótisztje és vezérigazgatója 2020. január 24-én, munkatársaik elrablása után tartott sajtótájékoztatójukon.Fotó: THOMAS SAMSON/AFP

Emmanuel Macron francia elnök hivatala a hír hallatán közölte, hogy "mindent elkövettek azért, hogy elérjék ezt az eredményt. "A köztársaság elnöke üdvözli három nemzettársunk, Antoine Brochon, Julien Ditmar, Alexandre Goodarzy és az iraki Tarik Matoka szabadon engedését" - közölték.

A közlemény szerint Macron háláját fejezte ki az iraki hatóságoknak. A túszszabadítás részleteiről nem érkezett jelentés.

A segélyszervezet, az SOS Chrétiens d'Orient múlt heti tájékoztatása szerint munkatársaik elrablásáért egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget, és váltságdíjat se követelt értük senki. Munkatársaik szabadulása után hálájukat fejezték ki az iraki és a francia hatóságoknak is. (Via BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót