Romániában megvizsgálják, hogy miért egy teljesen ismeretlen italforgalmazót bíztak meg orvosi maszkok beszerzésével

Vizsgálatot kezdeményezett Ludovic Orban román kormányfő annak kiderítésére, hogy miért egy nulla tapasztalattal rendelkező, elsősroban italok és kávé forgalmazásával foglalkozó, ismeretlen céget bízott meg a román állam 1,75 millió orvosi maszk beszerzésével. A Romwine & Cofee céget egy szakácsnő alapította, aki életében nem foglalkozott orvosi eszközök gyártásával vagy forgalmazásával, írja a Főtér.ro román sajtóértesülésekre hivatkozva.

A Főtér cikke szerint a Romwine & Cofee mögött, amivel amúgy a központosított beszerzésekkel foglalkozó hivatalon keresztül kötött 12 millió eurót meghaladó értékben szerződést a Sürgősségi Ügyek Országos Felügyelősége, egy másik cég, a Sanimed International Impex áll. Ennek legalább már van tapasztalata egészségügyi beszerzések terén, csak a hírneve nem túl jó. A tulajdonosa az a Cătălin Hideg, aki a Főtér szerint "többször is kétes ügyekbe keveredett, kapcsolatai a Román Hírszerző Szolgálatig nyúlnak", egykori üzlettársát, egy bukaresti kórház volt igazgatóját pedig korrupció miatt ítélték el.

A Főtér szerint a Sanimed Törökországból importálja az orvosi maszkokat, sajtóértesülések szerint háromszoros áron.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér