Több mint egymillió ember menekült el Párizsból a kijárási tilalom hírére, amit most hosszabbítottak meg 2 héttel

Két héttel, április tizenötödikéig meghosszabbítják a franciaországi kijárási tilalmat - jelentette be péntek délután Edouard Philippe miniszterelnök. 

 A rendelkezés Párizsban 20 százalékkal kevesebb embert érint, mint normális esetben érintene. Most derült ki ugyanis az Orange nevű mobilszogáltató felhasználói adatait elemezve, hogy a március 13. és 20. közötti hét során - ennek a közepén rendelték az el otthonmaradást - Párizs és agglomerációjának lakossága 1,2 millióval csökkent. Ez közel 20 százalékos népességzuhanást jelent.  

Az Orange azt is kielemezte, hogy mely környékeken nőtt ezzel egyidőben a lakosság, ami értékes segítséget jelenthet a járvány elleni védekezésben. Így tudták meg, hogy az ország nyugati partjai előtt fekvő  Ile-de-Re szigetén egyik napról a másikra 30 százalékkal gyarapodott a népesség.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.