Százszorosára nőtt egy-egy állásra az érdeklődök száma

gazdaság
2020 március 28., 07:19

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint 

a koronavírus-járvány kezdete óta százszorosára nőtt az érdeklődés egy-egy betöltetlen kereskedelmi, szállítási vagy raktározási pozíció iránt.

A jelentkezők többsége csak átmenetileg helyezkedne el ezekben a munkakörökben, például azért, mert eredeti foglalkoztatójuk leállásra kényszerült és nem tud bért fizetni, tette hozzá Rolek Ferenc a Magyar Nemzetnek. Szerinte sok munkáltató nem szeretné elküldeni az alkalmazottait, ezért támogatja, hogy a munkavállalók - megtartva eredeti munkaviszonyukat - az átmeneti időszakra máshol helyezkedjenek el, és így jövedelemhez jussanak. Rolek kiemelte, hogy nagy a bizonytalanság, mivel senki sem tudja, meddig tart a jelenlegi helyzet, éss azt követően a gazdaság milyen gyorsan jut túl a krízisen. 

"Rövid távon százezer, de akár kétszázezer ember is elveszítheti az állását, ugyanakkor hosszan tartó, éveken át fennmaradó munkanélküliségre nem számítanak, akár még az idén újra stabilizálódhat a munkaerőpiac,"

tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy csak a kormányzati intézkedésektől függ, hány munkahelyet sikerül megtartani az átmeneti időszakban.