Grönland fővárosában alkoholtilalmat vezetnek be a családon belüli erőszak csökkentése érdekében

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Tegnap a Qubit részletesen írt róla, hogy a világ legkülönbözőbb országaiból érkeznek jelentések a családon belüli erőszak drámai növekedéséről karantén idején.

A dán fennhatóság alá tartozó, de nagyfokú önállóságot élvező Grönland sem kivétel: az egészségügyi miniszter szerint az elmúlt hetekben emelkedett az ilyen esetek száma, és az iskolák hétfői bezárása tovább rontott a helyzeten. 

Nuuk látképeFotó: BIBIKOW Walter / Hemis.fr/hemis.fr via AFP

A kormány nem kis részben a szülők alkoholfogyasztásával magyarázza az aggasztó jelenséget, ezért a sziget fővárosában, Nuukban alkoholtilalmat vezet be április 15-ig. Kim Kielsen miniszterelnök szerint ez a fertőzések visszaszorítását is elősegítheti, hiszen a részegek hajlamosak kevésbé szigorúan venni a társadalmi távolságtartás szabályait, de elsősorban a gyerekek védelme miatt szükséges.

Grönland eddig is sokkoló adatokat produkált a gyerekek elleni szexuális visszaélések terén, egyes becslések szerint szinte minden harmadik felnőttet molesztáltak kiskorában. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér