Jakab Ferenc: „Úgy tűnik, a járványgörbét ellaposítottuk”

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Úgy tűnik, a járványgörbét ellaposítottuk” - mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének docense, az országos koronavírus-kutatócsoport vezetője. Jakab szerint az esetszámok nem emelkednek olyan drasztikusan Magyarországon, matematikai modellek szerint sikerülhet a megbetegedések számát az egészségügyi ellátórendszer kapacitásán belül tartani.

(Hogy mi a járványgörbe, és mi az ellaposítás jelentősége, arról a Qubit írt részletesen.)  

Jakab szerint mindez a bevezetett korlátozó intézkedésének és a lakosság fegyelmezett viselkedésének köszönhető, ezek a tényezők nagyban lassítják a járvány terjedését. Erről a Pécsi Tudományegyetem Koronavírus-híradójának nyilatkozott. Azt is mondta, egyelőre nem tudjuk, mikor lépünk át a csoportosból a tömeges megbetegedések szakaszába, és azt sem lehet egyelőre megmondani, mikor cseng le a járvány. 

Jakab Ferenc elmondta azt is, egyelőre úgy tűnik, aki átesik a vírusfertőzésen, az legalább 1-3 évig immunitást szerez. Azt viszont nem tudja kizárni, hogy ha ennek a járványnak vége, a vírus akkor is visszatérjen később ciklikusan. 

A koronavírus-kutatócsoport vezetője mindenkit arra kért, legyen türelmes. „Maradjanak otthon, minimalizálják a kontaktust, próbáljuk meg a járványt lassítani, és az esetszámokat alacsonyan tartani.”

„Tudom, hogy nehéz időszak mindenkinek, de csak ezzel tudjunk a járványt lelassítani, és az egészségügyi ellátórendszerünket a legjobban védeni a túlterhelésről” - üzente Jakab. (Szabad Pécs)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér