Koronavírus-számok Magyarországon 11.27.
Elhunytak + 135 Σ 4 364
Kórházban + 54 Σ 7 591
Fertőzöttek + 6 393 Σ 198 440
Tesztek + 21 006 Σ 1 601 203

Jakab Ferenc: „Úgy tűnik, a járványgörbét ellaposítottuk”

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„Úgy tűnik, a járványgörbét ellaposítottuk” - mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének docense, az országos koronavírus-kutatócsoport vezetője. Jakab szerint az esetszámok nem emelkednek olyan drasztikusan Magyarországon, matematikai modellek szerint sikerülhet a megbetegedések számát az egészségügyi ellátórendszer kapacitásán belül tartani.

(Hogy mi a járványgörbe, és mi az ellaposítás jelentősége, arról a Qubit írt részletesen.)  

Jakab szerint mindez a bevezetett korlátozó intézkedésének és a lakosság fegyelmezett viselkedésének köszönhető, ezek a tényezők nagyban lassítják a járvány terjedését. Erről a Pécsi Tudományegyetem Koronavírus-híradójának nyilatkozott. Azt is mondta, egyelőre nem tudjuk, mikor lépünk át a csoportosból a tömeges megbetegedések szakaszába, és azt sem lehet egyelőre megmondani, mikor cseng le a járvány. 

Jakab Ferenc elmondta azt is, egyelőre úgy tűnik, aki átesik a vírusfertőzésen, az legalább 1-3 évig immunitást szerez. Azt viszont nem tudja kizárni, hogy ha ennek a járványnak vége, a vírus akkor is visszatérjen később ciklikusan. 

A koronavírus-kutatócsoport vezetője mindenkit arra kért, legyen türelmes. „Maradjanak otthon, minimalizálják a kontaktust, próbáljuk meg a járványt lassítani, és az esetszámokat alacsonyan tartani.”

„Tudom, hogy nehéz időszak mindenkinek, de csak ezzel tudjunk a járványt lelassítani, és az egészségügyi ellátórendszerünket a legjobban védeni a túlterhelésről” - üzente Jakab. (Szabad Pécs)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!