A tisztifőorvos a Kínából érkezett eszközökről: "Valóban nagyon különböző minőségűek az áruk"

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"Az elmúlt napok rendelkezései szigorítások. Ezt jól véssék a fejükbe, nagyon fontos, hogy megértsük, ezek nem enyhítések" - közölte az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos a szombaton életbe léptetett kijárási korlátozásokról. Szerinte az, hogy a rendelkezésekben hangsúlyosan megengedték a 65 éven felülieknek, hogy 9-12 óra között intézzék a bevásárlásukat, szerinte csak végszükség esetére vonatkozik. A rendelkezések lényege szerinte pont az volna, hogy minél többen maradjanak otthon minden körülmények között.

A sajtótájékoztatón érdemi új információ azon túl, hogy a két újabb halálos áldozat nagyon öreg, 86, illetve 90 éves volt, és más kritikus betegségektől is szenvedett - csak újságírói kérdésre hangzott el, ma pár nap szünet után az általunk feltett kérdésekre is válaszoltak.

Érdeklődésünkre, hogy a holland és cseh panaszok alapján rendkívül nagy a selejt aránya a Kínából beszerzett tesztekben és védőfelszerelésekben, mi ezzel kapcsolatban a tapasztalatuk, Müller közölte, hogy "valóban nagyon különböző minőségűek az áruk", ezért átvizsgálják a beérkezett szállítmányokat, mert "nagyon fontos, hogy ezekben megbízhassunk". Kérdésünkre, hogy hány egészségügyi dolgozó van az igazolt fertőzöttek között, és hányan vannak karanténban, Müller azt válaszolta, hogy "vannak egészségügyi dolgozók is, akik pozitív leletet produkáltak, természetesen az ő szoros kontaktjaik jelen pillanatban nem dolgoznak".

Újságírói kérdésre megerősítette, hogy a magyarországi igazolt fertőzöttek között is vannak fiatalok és gyerekek. Azt nem részletezte, hogy fiatalok és/vagy gyerekek. Szintén újságírói kérdésre árulta el, hogy jelenleg 14 fertőzött szorul lélegeztetésre. Az utolsó kérdésre válaszolva Müller úgy tippelte, hogy néhány napon, legfeljebb héten belül a járvány a tömeges megbetegedések szakaszába léphet.

Lakatos Tibor rendőr ezredes tájékoztatásából pedig megtudhattuk, hogy a kórházak élére kirendelt parancsnokok orvosszakmai kérdésekben nem jogosultak dönteni, az ő feladatuk a kórházak működésének biztosítása, tehát például az, hogy gondoskodjanak kellő számú védőfelszerelésről.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!